1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ympäristökatastrofi USA:ssa – Grand Canyonin läpi virtaava joki muuttuu keltaiseksi liejuksi

Lähes sata vuotta sitten suljetun kultakaivoksen jätevedet ovat purkautuneet luontoon. Raskasmetallien saastuttama vesi on aiheuttanut katastrofin USA:n Keskilännessä.

Coloradon osavaltiossa sijaitsevasta, käytöstä poistetusta kultakaivoksesta on purkautunut valtava määrä saastunutta vettä. Kuva: CSBN

Yhdysvalloissa on tapahtunut vakava ympäristöonnettomuus. Coloradon osavaltiossa sijaitsevasta, käytöstä poistetusta kultakaivoksesta on purkautunut valtava määrä saastunutta vettä.

Onnettomuus sai alkunsa, kun Yhdysvaltain ympäristovirasto EPA yritti selvittää, miten vuonna 1923 käytöstä poistetun kultakaivoksen sisällä olevaa saastetta voitaisiin puhdistaa. Tutkijaryhmän ollessa kaivoksessa, saastunutta vesimassaa paikallaan pitänyt pato murtui ja arviolta neljä miljoonaa litraa jätevettä pääsi purkautumaan ulos.

Turma alkoi keskiviikkona, mutta saastepäästö jatkuu yhä.

Saaste syöksyi ensin luonnonkauniiseen Animasjokeen, josta se on virrannut San Juanjokeen ja edelleen Coloradojokeen. Aikaisemmin kirkas jokivesi on muuttunut kellanruskeaksi puuroksi.

Grand Canyonin kansallispuisto uhattuna

Saaste on valumassa kohti kuuluisaa Grand Canyonia, jonka halki Coloradojoki virtaa. Viranomaiset antanevat maanantaina määräyksen kanjonin kansallispuiston matkailijoille, ettei veteen tule koskea millään tavalla. Esimerkiksi uinti ja soutaminen ovat kiellettyjä terveysriskin takia.

Jo aiemmin saastuneiden jokien varrella asuvia ihmisiä on varoitettu veden hyödyntämisestä. Myös kotieläimet käsketään pitää loitolla saastuneesta vedestä.

Viranomaiset eivät toistaiseksi tiedä, kuinka vaarallista saaste on. Siinä tiedetään olevan runsaasti myrkyllisiä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja arseenia. Asiaa tutkitaan liikuteltavissa laboratorioissa.

– Ei ole paljoakaan tehtävissä. Voimme pitää ihmiset loitolla ja jatkaa kokeiden tekemistä. Emme vielä tiedä, kuinka paha tämä on, sanoi San Juanin piirikunnan pelastusjohtaja Don Cooper.

Asukkaille tilanne on katastrofi. Matkailu, esimerkiksi melominen joella, on tärkeä elinkeino ja nämä palvelut on jouduttu lopettamaan käytännössä kokonaan. Asukkaat vaativatkin EPA:lta korvauksia.

Luonnolle aiheutuvista tuhoista ei toistaiseksi ole arviota.

Luonnonsuojeluvirasto, joka on vastuussa tapahtumasta, on äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta.

– Olen hyvin pahoillani. Tämä on valtava tragedia, sanoi EPA:n Coloradon alueen poikkeustilanteiden valmiuspäällikkö David Ostrander tiedotustilaisuudessaan, kertoo sanomalehti Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.