Irak virtaviivaistaa johtoaan: kolmelle varapresidentille ja varapääministerille potkut

Irakin pääministeri haluaa vähentää valtakoneistossa piilevää korruptiolla. Virkanimistyksiä myönnettäisiin jatkossa ammattitaidon perusteella, eikä uskonnollisen ryhmän tai poliittisen taustan perusteella.

Ulkomaat
Haider al-Abadi
Irakin pääministeri Haider al-Abadi.Kirill Kudryavtsev / EPA

Irakin hallitus on hyväksynyt pääministeri Haider al-Abadin seitsemänkohtaisen ehdotuksen maan hallinnon virkojen vähentämisestä ja korruption kitkemisestä.

Ehdotuksen näkyvin kohta on kolmen varapresidentin ja yhden varapääministerin viran lakkauttaminen. Tällä tavoin virkansa menettää mm. al-Abadin edeltäjä, Nouri al-Maliki.

Al-Malikin on arveltu pyrkivän syrjäyttämään seuraajansa päästäkseen takaisin valtaan. Al-Maliki on julkisuudessa kuitenkin sanonut tukevansa maan nykyisen pääministerin suunnitelmaa.

Irakin hallintoa on lamaannuttanut suuri virkojen määrä. Virkoja on jaeltu suurelta osin uskonnollisten suuntausten mukaisesti.

Esimerkiksi varapresidenteistä kahden on pitänyt olla shiiamuslimi ja yhden sunni. Kolmesta varapääministeristä yhden on pitänyt edustaa shiioja, yhden sunneja ja yhden kurdeja.

Suuri virkojen määrä on lisännyt hallinnon kuluja ja samalla kasvattanut korruptiota. Korkeat virkamiehet ovat antaneet töitä läheisille tukijoilleen. Nyt hallintovirkoja vähennetään monilta hallinnonaloilta.

Kansa vaatii hallinnolta tuloksia

Al-Abadin ehdotuksen myötä valtion virkoja aletaan vastaisuudessa myöntää ammattitaidon perusteella. Uskonnollista suuntausta ja poliittista taustaryhmää ei enää käytettäisi virantäyttökriteereinä.

Pääministeri haluaa myös vähentää valtion varoista kustannettavien henkivartijoiden määrää.

Kansa on yhä äänekkäämmin vaatinut säästöjä, korruption vastustamista ja tehokkaampaa hallintoa.

Irakissa on kesän aikana koettu poikkeuksellisen kovaa kuumuutta, lämpötila on ollut usein selvästi 40 asteen yläpuolella. Sähkökatkoja on kuitenkin ollut paljon, joten kylmälaitteiden toiminta on pätkinyt. Nämä vaikeudet on laitettu paljolti hallituksen syyksi.

Hallituksen hyväksymä suunnitelma astuu voimaan, kun parlamentti on hyväksynyt sen.

Lähteet: Reuters, AP