SAK mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin: Ei työajan pidennykselle, työnantajilta myös myönnytyksiä

Hallitus on ajanut Suomen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävää yhteiskuntasopimusta. Tavoitteena on kasvattaa työn tuottavuutta laskemalla yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

politiikka
Anne Selin, Matti Huutola ja Lauri Lyly SAK:n kokouksessa Helsingissä.
PAM:in puheenjohtaja Anne Selin, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly SAK:n kokouksessa Helsingissä maanantaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö (SAK) lähtee neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

SAK:n (siirryt toiseen palveluun)hallitus asetti maanantaiaamupäivällä ehtoja neuvotteluille. Keskusjärjestön hallitus linjasi, ettei se neuvottele kokonaistyöajan pidennyksistä eikä työn tuottavuudelle asetetuista tarkoista prosenteista.

SAK edellyttää, että yhteiskuntasopimuksessa parannetaan irtisanottavien palkansaajien muutosturvaa. Järjestö katsoo, että samassa prosessissa tulee tarkastella myös paikallista sopimista ja neuvotella työsuhdeturvakysymyksistä ja työttömyysturvasta. Lisäksi osa-aikaista työtä tekeville ja pätkätyöläisille halutaan lisää työaikaa.

Yhteiskuntasopimuksen pitää myös olla tasapuolinen eli työnantajilta vaaditaan satsauksia.

– Meidän esityslista koskee tuottavuutta, työelämän laatua ja tulevaisuuden palkkaratkaisuja. Omistajille ja yritysjohtajille on myös vastuuta investoinneista, työllistämisestä ja innovaatioiden hyödyntämisestä. Tässä on puhuttu vain palkansaajien työkulujen leikkaamista, vaikka kilpailukyky on aika paljon muutakin. Haluamme nyt laventaa tätä keskustelua, perustelee SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Kaikki SAK:n jäsenliitot päättivät lähteä alkuneuvotteluihin mukaan. Auto- ja Kuljetusalan liitto (AKT) ilmoitti aiemmin, ettei se aio osallistua yhteiskuntasopimukseen, jos se sisältää kokonaistyöajan pidentämistä ilman lisäkorvausta tai palkan alennuksia.

Lopullinen päätös jatkoneuvotteluista tehdään hallituksen asettaman määräajan jälkeen. Työmarkkinaosapuolten pitäisi päästä sopuun syksyn neuvotteluiden asialistasta ensi viikon perjantaihin mennessä.

Muut palkansaajien keskusjärjestöt STTK ja Akava ovat jo päättäneet osallistua yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

Työmarkkinajärjestöiltä toivotaan esityksiä keinoista, joilla työn tuottavuus saadaan kasvuun.

Esillä on ollut muun muassa työajan pidennys, työaikapankit, työntekijöiden muutosturvan parantaminen ja yt-lain uudistaminen ja palkkojen alentaminen.

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius toimii yhteiskuntasopimuksen selvitysmiehenä.

Lopullisen sopimuksen pitäisi olla valmis ensi vuoden syksyllä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ajanut Suomen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävää yhteiskuntasopimusta. Tavoitteena on kasvattaa työn tuottavuutta laskemalla yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Hallitus aikoo toteuttaa noin 1,5 miljardin euron lisäsäästöt ja veronkorotukset, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.