1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Lapin keskussairaalalle laaja taidelahjoitus

Lapin keskussairaala on saanut laajan taidelahjoituksen taiteilija Siiri Niemelältä. Lahjoitus on kaikkiaan 20 taideteosta, joista vanhimmat taitelijan alkuvuosilta 1970-luvulta ja tuoreimmat muutaman vuoden takaa.

taide
Taiteilija Siiri Niemelän sylissä vanhin tekemänsä maalaus vuodelta 1974 ”Syysruskaa” ja vierellä ”Kilpisjärven kesä”.
Taiteilija Siiri Niemelän sylissä vanhin tekemänsä maalaus vuodelta 1974 ”Syysruskaa” ja vierellä ”Kilpisjärven kesä”.Lapin sairaanhoitopiiri

Niemelä on lahjoittanut teoksia, jotka ovat Lappi-aiheisia maalauksia. Isot työt ovat abstraktisia, joiden nimet kuitenkin johdattavat lappilaiseen maisemaan ja sielumaisemaan: Kilpisjärven kesä, Pohjolan talviyö, Lapin kultaa.

Niemelä on ollut kuvataiteilijana Tampereella ja palaamassa maailmalla vietetyn 40 vuoden jälkeen takaisin synnyinseudulleen Ranualle. Taitelijauran ohessa Niemelä on työskennellyt muun muassa kuvataideopettajana. Muuton edessä Niemelä mietti mihin taideteoksensa antaisi, kun ikääkin tulee ja hänellä ei ole perhettä.

– Päätin lahjoittaa taideteokseni julkisille organisaatioille ja järjestöille, koska haluan ne sellaisiin paikkoihin, joissa ne voivat olla nähtävillä. Olen lahjoittanut 60 taideteosta lähinnä sairaaloille muun muassa Helsingin ja Tampereen yliopistosairaaloille. Näin nämä minun lapseni saavat hyvän kodin, Niemelä sanoo Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Taitelija Siiri Niemelän paluu Ranualle on tapahtunut vähitellen. Vaikka hän on siirtynyt eläkepäiville, taiteen tekeminen jatkuu. Niemelällä on ollut jo neljä vuotta työn alla peräpohjalaisen pihapiirien maalaaminen.

– Ranualla on paljon vanhoja taloja, joiden pihapiirit ovat säilyneet hyvin. Ne kertovat menneestä rakennusperinteestä ja maisemasta ja ovat sen vuoksi arvokkaita kohteita tallennettavaksi, Niemelä toteaa.

Keskussairaalassa on paljon taideteoksia, joista osa on saatu lahjoituksina ja osa omina hankintoina. Taideteokset pyritään sairaalassa yleensä sijoittamaan siten, että ne lisäisivät viihtyvyyttä sairaalassa ja sairaalassa kävijät voisivat tutustua teoksiin.

Taitelija Siiri Niemelän lahjoittamat taideteokset ovat esillä keskussairaalan hiljentymisen tilassa syyskuun loppuun saakka arkisin kello 8-16. Tilaan on opasteet sairaalan pääsisäänkäynnistä. Myöhemmin taideteokset ripustetaan sairaalan julkisiin tiloihin ja työhuoneisiin.

Lue seuraavaksi