Kadonneita opiskelijoita etsinyt aktivisti murhattiin Meksikossa – "Murha ei pysäytä meitä"

Miguel Ángel Jiménez Blanco johti etsintäpartioita, jotka selvittivät noin 300:n Guerreron osavaltiossa kadonneen ihmisen kohtaloa. Joukossa ovat 43 opiskelijaa, joiden katoaminen viime syksynä nostatti laajaa kohua maailmalla.

Ulkomaat
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittavat mieltään Mexico Cityssä.
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittivat mieltään Mexico Cityssä viime joulukuussa.Sashenka Gutierez / EPA

Meksikossa on surmattu aktivisti, joka auttoi perheitä etsimään viime vuonna kadonneita 43 opiskelijaa.

Miguel Ángel Jiménez Blanco ammuttiin lauantai-iltana Acapulcon liepeillä taksiin, jota hän ajoi, poliisi kertoo.

Kaikkiaan Luoteis-Meksikossa Guerreron osavaltiossa surmattiin viikonloppuna ainakin 15 ihmistä. Murhista kymmenen tehtiin Acapulcossa.

Jiménezin etsintäpartiot löytäneet 129 ruumista

Jiménez johti etsintäpartioita, jotka perustettiin viime syksynä selvittämään Igualan kaupungissa kadonneiden opiskelijoiden kohtaloa. Etsinnät ovat laajentuneet koskemaan myös muita alueella kadonneita.

Viranomaisten mukaan poliisi sieppasi opiskelijat ja luovutti heidät huumekauppiaille. Huumekauppiaiden uskotaan tappaneen uhrinsa ja polttaneen ruumiit, joskin jotkut epäilevät hallituksen versiota tapahtuneesta. Ainoastaan yhden surmatun ruumis on tunnistettu DNA:n avulla.

Jiménez on kertonut Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että sen jälkeen kun hänen ryhmänsä alkoi selvittää opiskelijoiden kohtaloa, noin 300 perhettä on tullut kertomaan, että myös heidän sukulaisiaan on kateissa. Hänen mukaansa monet olivat pysyneet aiemmin hiljaa koston pelossa.

Jiménezin ryhmä on löytänyt avaamistaan haudoista kaikkiaan 129 ruumista. Ne on luovutettu viranomaisille tunnistamista varten.

Jiménezin tuttava Mario Vergara toteaa The Los Angeles Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, ettei Jiménezin murhan syytä tiedetä, mutta se saattaa johtua etsinnöistä. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei murha tule pysäyttämään niitä.

Ooppiumintuotannon ja rikollisjengien riivaaman Guerreron murhaluvut ovat Meksikon suurimpien joukossa. Viime vuonna osavaltiossa murhattiin 1 514 ihmistä ja tämän vuoden alkupuoliskolla tehtiin 943 murhaa, tilastot kertovat.

Meksikossa on kateissa kaikkiaan yli 20 000 ihmistä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset