Metsä Fibre toivoo tehdastyömaalle kotimaista työvoimaa

Metsä Fibren Äänekosken sellutehdas saa rakennustyömaalleen päätoimisen luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun. Tehtaan rakentamisessa panostetaan harmaan talouden torjuntaan.

Kotimaa
Metsä Groupin tuleva Äänekosken tehdas.
Metsä Group

Metsä Fibren Äänekosken sellutehtaan rakennuspäällikkö Pekka Salomaa sanoo, että tehdastyömaa pyrkii kaikin keinoin torjumaan harmaata taloutta.

Urakoitsijoiden työntekijäasioiden täytyy olla kunnossa työmaalle tullessa, mutta työvoiman kotimaisuutta ei EU:n sisällä voi taata.

– Työvoiman liikkuminen on EU-alueella vapaata, mutta Suomessa on nyt rakentamisen resursseja vapaana. Toivotaan, että urakoitsijat pystyvät käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia ja paikallisia resursseja, Salomaa toteaa.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että Metsä Fibren mahdollisuudet vaikuttaa työntekijöiden valintaan ovat rajalliset.

– Me olemme kuitenkin valinneet suurimman osan laitteistoista niin, että ne tehdään suomalaisten yhtiöiden kautta, Salomaa sanoo.

Tehdastyömaalle on valittu myös päätoiminen luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. He aloittavat työnsä ensi viikolla.

– He ovat keskeisessä roolissa harmaan talouden torjunnassa ja työsuojelussa. Näemme niin, että näin saadaan asiat hoidettua parhaalla tavalla yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Toki meillä on itsellämmekin vahva organisaatio, mutta luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu vielä varmistavat, että urakoitsijoilla ja heidän työntekijöillään on asiat kunnossa, Salomaa sanoo.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa Äänekoskelle 1,2 miljardin euron sellutehdasta.

Pekka Salomaata haastatteli Matleena Ylikoski.