Onnettomuustutkintakeskus: Veturinkuljettajien kännykänkäyttöä ohjeistettava

Hyvinkäällä maaliskuussa sattuneessa vaaratilanteessa kuljettajan keskittyminen oli todennäköisesti häiriintynyt henkilökohtaisten puheluiden ja viestittelyn vuoksi.

Kotimaa
SM 4-kaupunkijuna saapuu Riihimäen ratapihalle
Arkistokuvan mallinen kaupunkijuna SM4 ajoi reipasta ylinopeutta Hyvinkään aseman vaihteisiin ja aiheutti vaaratilanteen sadalle matkustajalle.Timo Leponiemi / Yle

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että veturinkuljettajille annetaan selvät ohjeet mobiililaitteiden käytöstä ajon aikana. Suositus sisältyy Hyvinkään maaliskuisen vaaratilanteen tutkintaselosteeseen. Sen mukaan junan kuljettajan keskittyminen työhönsä oli todennäköisesti häiriintynyt henkilökohtaisten puheluiden ja viestittelyn vuoksi.

Onnettomuustutkintakeskus katsoo myös, että junien kulunvalvontalaitteen tulisi olla toiminnassa aina. Mikäli laite olisi pois päältä, pitäisi ohjaamolaitteiden varoittaa tästä kuljettajaa selkeästi. Lisäksi junan nopeuden pitäisi silloin laskea enintään 80 kilometriin tunnissa. Hyvinkään junassa laite ei ollut päällä.

Kaupunkijuna ajoi maaliskuussa rajua ylinoupeutta Hyvinkään rautatieaseman kiskojen vaihteisiin. Junan kyydissä oli satakunta matkustajaa.