Lestadiolaisperheen tarina kahden teatterin käsittelyssä

Oululaisen Pauliina Rauhalan suosittu ja palkittu Taivaslaulu-kirja taipuu syksyllä kahdelle näyttämölle. Näytelmä saa ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa elokuun lopussa ja Oulun kaupunginteatterissa syyskuun puolivälissä. Videolla pääset kurkistamaan Taivaslaulun harjoituksia Oulun kaupunginteatterissa.

Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Merja Pietilä esittää Taivaslaulu-näytelmässä Viljaa.
Merja Pietilä, Taivaslaulu-näytelmän "Vilja" kertoo roolistaan Oulun kaupunginteatterin harjoituksissa. Perheen isä Aleksi on Jyri Ojansivu.

Oululaisen Pauliina Rauhalan romaani Taivaslaulu nousi ilmestyttyään vuonna 2013 todella suosituksi kirjaksi. Lestadiolaisperheen elämästä ja nuoren parin kasvamisesta vanhemmuuteen kertovaan tarinaan oli tärkeä tarttua juuri Oulussa, pohtii kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen.

– Se on pariskunnan, naisen, äitiyden ja jaksamisen tarina. Olen tosi iloinen, että se tehdään juuri täällä. Aihe kiinnostaa. Pohjateos on niin vahva ja tarina on tunnistettava. Se voi antaa myös niille ihmisille, jotka ovat yhteisön ulkopuolella, perspektiiviä omaan jaksamiseen, Toivonen sanoo.

Taivaslaulun ohjaaja Heta Haanperä kertoo, että näytelmää varten on tehty paljon mielenkiintoista pohjatyötä.

– Meillä on ollut mukana ihmisiä liikkeen sisältä ja ulkopuolelta. He ovat yrittäneet saada meidät käsittämään, millaista on olla lestadiolainen. Termi etninen lestadiolaisuus on tullut tutuksi. Se on elämäntapa, johon kasvetaan, eikä se verho voi koskaan täysin avautua muille, Haanperä pohtii.

Ankaria, rankkoja teemoja

Oulun kaupunginteatterin muutkin syksyn ensi-illat liikkuvat suurten, osin rankkojenkin teemojen äärellä.

Syyskuussa nähdään Suomen kantaesityksenä Anton Tšehovin novelliin pohjautuva Musta munkki Riko Saatsin ohjaamana.

– Se on hyvin intiimi, koskettava tarina. Esille nousee esimerkiksi se, miten työhön heittäydytään täysin, Kari-Pekka Toivonen kertoo.

Maailman kantaesityksenä nähdään ruotsalaisen kirjailijan Linda Olssonin esikoisteokseen pohjautuva Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Tarinaa kuvataan helläksi ja humoristiseksi tarinaksi ystävyydestä. Siinä kaksi raskaiden elämänkokemusten ryydyttämää, erilaista naista ystävystyvät.

Laulu koti-ikävästä näytelmäksi

Marraskuussa saa ensi-iltansa Lars von Trierin menestyselokuvaan pohjautuva Breaking the Waves. Rakkauden suuresta voimasta ja uhrautumisesta kertovaa tarinaa kuvataan intohimodraamaksi.

Utajärvellä kantaesityksensä kesällä saanut ooppera Lusia Rusintytär siirtyy elokuun lopulla kaupunginteatterin suurelle näyttämölle.

Ensi kevättäkin kaupunginteatteri valottaa. Helmikuussa nähdään kantaesityksenä oululaisen dokumenttielokuvaohjaaja Mika Ronkaisen suosiota saavuttaneen Laulu koti-ikävästä -dokumentin pohjalta tehty samanniminen musiikkinäytelmä.