Pelifanille koittaa onnenpäivät – Zeldan legendan saa kohta kirjastokortilla

Tähän asti kirjastoilla on ollut lupa lainata vain pientä osaa markkinoilla olevista konsolipeleistä. Nyt kirjastojen on mahdollista hankkia hyllyihinsä myös peliklassikoita, joihin ei aiemmin ole ollut lainauslupaa.

Kuva: Andy Rain / EPA

Euroopan unionin tuomioistuin sekä Suomen tekijänoikeusneuvosto ovat vapauttaneet kirjastot konsolipelien lainausoikeuskustannuksista.

Tämä tarkoittaa sitä, että kirjastoilla on enemmän mahdollisuuksia alkaa laajentaa vielä melko suppeita pelivalikoimiaan.

– Kokoelmia on nyt mahdollista täydentää konsolipelien Dostojevskeilla, kuten Falloutin aiemmilla osilla ja Super Marioilla. Myös uutuuspelejä on mahdollista hankkia aiempaa kattavammin, sanoo Espoon kaupunginkirjaston aineistopäällikkö Miika Miettunen.

Pelien hankinta kirjastoihin halpenee

Aiemmin konsolipelejä on kohdeltu tekijänoikeuksien näkökulmasta kuin tietokoneohjelmia, eli pelien tuottajilta on vaadittu erillinen, maksullinen lainauslupa. Kaikkiin peleihin lupaa ei ole edes saatu.

On odotettu vuosikaudet, että lainausoikeuksiin saataisiin selkeys.

Heikki Marjomaa

Nyt Espoon kaupunginkirjasto on saanut tekijänoikeusneuvostolta kannanoton Euroopan tuomioistuimen ns. Nintendo-päätökseen. Lausuman mukaan erillistä lainauslupaa ei enää tarvita.

– On odotettu vuosikaudet, että lainausoikeuksiin saataisiin selkeys. Tämä on aivan mahtava asia sekä kirjastoille että pelien lainaajille, sanoo Helsingin kaupunginkirjaston sekä kansallisen Kirjastot.fi -palvelun peliasiantuntija Heikki Marjomaa.

Konsolipelit ovat kirjastojen lainaushittejä

Konsolipelit ovat heti elokuvien jälkeen kirjastojen lainatuimpia artikkeleita. Konsolipelejä ei kuitenkaan, ainakaan vielä, löydy kaikkien kirjastojen kokoelmista.

Pelejä on ollut lainattavissa pääkaupunkiseudunkin kirjastoissa vasta noin viiden vuoden ajan. Esimerkiksi Espoon kirjastoissa on lainattavissa yhteensä 1335 konsolipeliä.

Pääkaupunkiseudulla lainattavat pelit toimivat NDS, Nintendo Wii, Nintendo Wii-U, PS2, PS3, PS4, XBOX 360, XBOX ONE -laitteissa.

– Palvelu tulee paranemaan. On mahdollista, että jopa nouseva retropeli-trendi tulee näkymään kirjastojen kokoelmissa. Esimerkiksi Turussa Runosmäen kirjastosta löytyy jo Nintendon retropeli-kokoelma, Heikki Marjomaa vinkkaa.

Espoon kirjastopalvelujen johtaja Jaana Tyrni pitää tärkeänä, että kirjastot ottavat pelejä kokoelmiinsa.

– Peleissä tärkeää on nimenomaan niiden sosiaalinen puoli. Moni nuori voi jäädä ryhmän ulkopuolelle, jos pelejä ei ole varaa hankkia itselle.