Vanhemmat vetävät rajoja lasten netinkäytölle jo kännykkäkaupoilla

Moni hankkii koulutiensä aloittavalle lapselle tämän ensimmäisen kännykän. Yhteydenpitovälineen ostamisessa vanhempia askarruttaa eniten ison yllätyslaskun riski, kerrotaan kännykkäliikkeestä.

Kotimaa
Anonyymi kuva lapsesta, joka pelaa/viestittelee kännykällä
Timo Heikura / Yle

Ensimmäistä kännykkää lapselleen hankkivat vanhemmat pyrkivät rajaamaan pois maksullisten numeroiden ja palvelujen aiheuttamat ongelmat. Laitteet ja niiden ominaisuudet ovat jo aikuisille tuttuja, mutta nettikäytön hallinta mietityttää usein vanhempia ja maksulliset puhelinnumerot rajataan mieluusti pois lasten käytöstä.

Se, millaiseen ratkaisuun datayhteyksien käyttämisestä perheet päätyvät, vaihtelee. Myymäläpäällikkö Henri Lehijoki Kuopion Matkuksen DNA Kaupasta kertoo, että osa vanhemmista sallii lasten käyttää nettiä kodin ulkopuolella mobiililiittymällä, osa taas rajoittaa käyttöä niin, että lapsi saa yhteyden nettiin vain esimerkiksi kotona.

Lehijoki on itse sen kannalla, että pienimpien koululaisten kännykänkäyttö rajattaisiin puheluihin ja tekstiviesteihin.

– Riskit piilevät latauksissa. Sovelluskaupassa on paljon sellaisia palveluja, että itse suosittelisin, että ainakin alkuun se internetin käyttö olisi valvottua.

Lehijoen mukaan jaettua langatonta verkkoyhteyttä pystyy lähes aina käyttämään myös halvimmilla älypuhelinmalleilla.

Vanhemmat ovat jo hyvin valveutuneita sen suhteen, millaisia hyötyjä ja pulmia uusi laite tuo tullessaan.

– Kyllä ihmiset ovat koko ajan paremmin ja paremmin tietoisia siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomion, kun lapsille älypuhelinta hankkii, Henri Lehijoki summaa.

Vinkkejä lapsen ensimmäisen kännykän hankintaan ja käytössä opastamiseen saa esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).