Romutuspalkkiokokeilu saanut suomalaiset kierrättämään henkilöautoja

Valtion ja autoalan yhteinen romutuspalkkiokokeilu on vilkastuttanut autojen kierrätystä. Kampanjan tarkoituksena on uudistaa Suomen autokantaa.

liikenne
Romutettavia autoja Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla.
Romutettavia autoja Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla kesäkuussa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Romutuspalkkiokokeilu on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan lisännyt henkilöautojen kierrätystä.

Trafin autoliikkeiltä keräämien tietojen mukaan heinäkuussa romutettiin eli poistettiin lopullisesti rekisteristä 6 434 henkilöautoa, mikä on 22,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koko vuonna 2015 on tähän mennessä jaettu 31 381 romutustodistusta.

Trafin ja autoalan toimijoiden yhteisellä kokeilulla pyritään uusimaan Suomen iäkästä autokantaa. Romutuspalkkion saa, kun poistettava henkilöauto on ollut liikennekäytössä yli 10 vuotta. Tilastokeskuksen ja Trafin tilastojen mukaan rekisterissä olevien henkilöautojen keski-ikä on Suomessa 13,5 vuotta.

Heinäkuussa alkaneessa kokeilussa kuluttaja saa 1 500 euron alennuksen romuttaessaan vanhan ja ostaessaan uuden henkilöauton tämän vuoden loppuun mennessä. Uuden auton tulee täyttää tietyt ympäristövaatimukset.

Suomessa oli viime vuonna noin 3 200 000 henkilöautoa. Trafin tilastojen mukaan lopullisesti rekisteristä poistettiin noin 58 000 henkilöautoa.