Keski-Suomesta löytyy otollisia alueita geoenergian hyödyntämiseen

Geologian tutkimuskeskuksen selvityksessä on käynyt ilmi, että Keski-Suomi on pääosin erinomaista geoenergia-aluetta. Selvitys on osa maakunnan ilmastostrategiaa.

geoterminen energia
Maalämpömittari
Timo Ikonen / Yle

Geologian tutkimuskeskus eli GTK selvitti Keski-Suomen liiton toimesta missä määrin maakunnassa pystyttäisiin hyödyntämään geoenergiaa rakennusten lämmittämiseen ja viilentämiseen. Keski-Suomen ilmastostrategiassa tavoitellaan uusiutuvan energian osuudeksi 60 prosenttia maakunnan energiankulutuksesta vuoteen 2020 mennessä.

Geoenergia-alue on kiitettävää, kun maapeite on korkeintaan 20 metriä paksu ja lämmönjohtavuus on kiitettävä. Maakunnan irtomaapeite on kiitettävää 98,6 prosenttisesti ja 81 prosenttia pinta-alasta muodostuu hyvin lämpöä johtavista kivilajeista.

Kiitettävästi geoenergian hyödyntämisalueiksi sopivat selvityksen mukaan esimerkiksi Kuhmoinen ja Pihtipudas, keskinkertaisia alueita ovat muun muassa Äänekoski, Saarijärvi ja Kinnula.

Geoenergiaa tuotetaan lämpöpumppujärjestelmillä, jotka kytketään kallioon porattuihin pystysuoriin energiakaivoihin tai vaakasuoraan maan pintakerrokseen tai veden pohjaan asennettaviin keruupiireihin.