Poliisi lievensi akuuttia Uber-viestiään

Helsingin poliisi twiittasi viikonloppuna, että Uber-kuskeista pitää tehdä ilmoitus poliisille.

Kotimaa
Naisella on kädessään älypuhelin, jossa on UBERin sovellus.
Yle

Helsingin poliisi twiittasi lauantaina kiistellystä taksipalveluyhtiö Uberista. Twiitissä kehotettiin tekemään palvelun kuskeista ilmoitus poliisille sekä akuuteissa tilanteissa soittamaan hätäkeskukseen.

Maanantaina iltapäivällä viestiä lievennettiin, koska poliisin mukaan lauantainen julkaisu oli aiheuttanut paljon mielipahaa ja kummastusta. Lisäksi alkuperäinen twiitti poistettiin kokonaan.

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista sanoo, että hätäkeskukseen ei tarvitse soittaa, jos liikenteessä näkee Uber-kuljettajan.

– Kansalaisethan ovat valveutuneita ja poliisille tulee kaikenlaisia ilmoituksia. En ole ollut kirjoittamassa sitä ensimmäistä Twitter-viestiä.

Höökin mukaan lähtökohta kuitenkin on, että poliisi suosittelee käyttämään niitä kujetusvälineitä, jotka ovat sääntöjen ja pykälien mukaisia.

– Kun puhutaan takseista, niin me tiedämme, että taksinkuljettajat suorittavat tutkinnon ja heillä on ajolupa, joka luo tietyn turvallisen olettaman siitä, että he tietävät mitä tekevät.

Höökin mukaan akuutti hätäkeskukseen soittaminen Uber-palvelua käyttäessä tulisi kysymykseen siinä tapauksessa, jos syntyy jotain epäselvyyksiä esimerkiksi maksuasioissa.

– Uberissä ei ole kyse kuitenkaan mistään poliisin kiireellisestä hälytystehtävästä.

Itsekin mietin, että aika jännä sana tuo akuutti, en ehkä itse käyttäisi sitä sanaa.

ylikomisario Pekka Höök

Höök myöntää, että viikonlopun Twitter-viesti oli hämmentävä.

– Se oli aika raflaava. Itsekin mietin, että aika jännä sana tuo akuutti, en ehkä itse käyttäisi sitä sanaa, Höök sanoo.

Poliisilla on Uberista käynnissä tutkinta. Poliisin tutkinnan jälkeen Uberiin saataneen syyttäjän sekä oikeuden kannanotot palvelun laillisuudesta tai lainvastaisuudesta.

Liikenne- ja viestintäministeriö otti Uberiin kantaa viime keväänä. Ministeriön mukaan kuljetusten valvonta on poliisin tehtävä ja lain lopullinen tulkinta puolestaan kuuluu yksinomaan tuomioistuimelle. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon (kok.) mukaan yhdysvaltalaisyritys Uberin kyytivälitys on luvallista. Hän kuitenkin muistutti, että kyytien ajaminen vaatii taksiluvan.

Risikon mukaan Uber ei ole taksiyritys vaan kyytitilausten välittäjä. Tilausvälitys on Suomessa sallittua elinkeinotoimintaa, mutta kyytien ajaminen ilman taksilupaa ja taksinkuljettajan ammattipätevyyttä on laitonta.