"Kansalaisopisto on kuin supermarketti"

Taiteilemista riittää, kun vapaana sivistystyönä järjestettäviä kursseja on kehitty kasaan Meri-Lapin kansalaisopistoissa. Eurot ovat tiukassa, mutta vapaassa sivistystyössä on hyvä tilanne. Työkaudeksi 2015-2016 on tarjolla aikaansa seuraavaa kurssitarjontaa myös taajamien ulkopuolella.

Kotimaa
kansalaisopisto, Kemi, Kivalo
Kivalo-opiston rehtori Seppo Suopajärvi on tyytyväinen 131-sivuiseen opinto-ohjelmaan. -Kaikki sivut tulivat täyteen kursseja. Paula Hiljanen/Yle

Kemin, Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien alueella toimivan Kivalo-opiston opinto-ohjelma kolahti postilaatikoihin viikolla 32. Kemin keskustan alueella on ollut tosin jakeluhäiriöitä eikä opinto-opas ole löytänyt kaikkiin osoitteisiin. Puuttuvan oppaan voi käydä noutamassa vaikkapa kulttuurikeskuksesta.

Uusia kursseja löytyy jokaisesta sopimuskunnasta siitä huolimatta, että tuntimääriä on supistettu. Tulevaisuuteen katsotaan toiveikkaina talouspaineista huolimatta.

Opiston rehtori Seppo Suopajärvi selailee yli satasivuista ohjelmakirjasta ja kiinnostavia kursseja löytyy hänelle itselleenkin. Aika on vain kortilla. Kansalaisopistoa Suopajärvi vertaa suureen valintamyymälään.

– Olemme kuin supermarket. Se mitä ihmiset meiltä pyytää, niin pyrimme siihen huutoon vastaamaan taloudelliset realiteetit huomioiden. Kaikkiin hevoskuiskauskursseihin, mihin yksi ihminen olisi ilmoittautunut, meillä ei ole mahdollisuutta. Pitää saada ainakin 10 osallistujaa kokoon.

– On perhokalastusta, perhon sidontaa, valokuvausta, mangaa ja Lautiosaaren oma poika suklaamestari Jouko Rajanen tulee pitämään suklaan teon lyhytkurssin. Sisustusta, pilatesta, joogaa, venäjää eli ajassa ollaan kiinni.

Nuorta polvea etsitään kursseille

Tornionlaakson seutukunnan, Ylitornion ja Pellon kuntien yhteisessä Meän opistossa katsotaan tulevaisuuteen. Syksyn yhtenä valopilkkuna ovat tietokonepelikurssit, kertoo opiston rehtori Jarkko Niiranen.

– Mielekästä tarjontaa on mietitty nuoria miehiä silmälläpitäen. Pelienkehitys- ja suunnittelukursseilla tavoittelemme nuorta osallistujakuntaa kansalaisopistoon. Tämä on syksyn kurssitarjontamme yhtenä valopilkkuna.

Meän Opiston opinto-opas on paraikaa painossa ja se jaellaan jokaiseen talouteen viikolla 35. Ilmoittautuminen käynnistyy elokuun viimeinen päivä.

Lyhytkurssit ja kylien yhteishenki ovat tätä päivää

Joillekin kansalaisopistoon kursseille halajaville syys- ja kevätkauden kestävät kurssit tuntuvat mahdottomilta. Ratkaisuna ovat lyhyt kurssit.

Tämä on kyläläisiltä esimerkillistä toimintaa ja varmistaa, että kurssit jatkuvat kylillä.

Tarja Hooli

– Ihmisillä on aika kova homma sitoutua koko talven säännölliseen harrastukseen tai tekemiseen. Toki heitäkin vielä löytyy ja suurin osa on koko talven kursseja. Mutta lyhyille viikonloppukursseille on jatkuva kysyntä, sanoo Suopajärvi.

Kansalaisopistojen syrjäkylien opintoryhmät voivat myös auttaa toisiaan.

Näin on tapahtunut ainakin Torniossa, missä kansalaisopistolla on vakaa aikomus jatkaa opetusta myös kaukana taajamasta olevissa ryhmissä.

– Arpelan ja Aapajoen kyläläiset ovat ymmärtäneet sen, ettei molemmissa paikoissa pystytä järjestämään opetusta. Kyläläiset ovat ilmoittaneet, että he pystyvät kulkemaan siten, että joka toinen viikko opetusta on toisessa kylässä ja joka toinen viikko toisessa, toteaa Tornion kansalaisopiston vt. rehtori Tarja Hooli.

– Tämä on kyläläisiltä esimerkillistä toimintaa ja varmistaa, että kurssit jatkuvat kylillä, kiittelee Hooli.