Tapani Kansa osaa useita murteita – kotimurre jäänyt vähälle käytölle

Kotkassa kasvanut laulaja Tapani Kansa oppi jo nuorena poikana Savon murteen, koska kotikylässä sijainneessa tehtaassa oli paljon savolaisia työntekijöitä.

Kotimaa
Tapani Kansa.
Tapani Kansa.Tapani Kansan nettisivut

Tapani Kansa kävi jo 5-vuotiaana pikkupoikana Kotkan – silloisen Kymin – Tavastilassa sijainneella tanssilavalla seuraamassa, miten orkesteri soittaa ja yleisö tanssii. Isältä salaa, tietysti.

– Rookinvuoren tanssit olivat jänniä seurata. Enää sitä ei ole, sillä se poltettiin, Kansa toteaa.

Tavastilan jälkeen laulajan tie on kulkenut ympäri Suomea. Matkalta on tarttunut mukaan useita murteita. Kansa taitaa ainakin Savon, Karjalan ja Pohjanmaan murteet. Hän myös laulaa murteilla.

Miksei se mult suju, tottakai.

Tapani Kansa

– Murteet ovat aina kiehtoneet minua. Ne tarttuvat paikallisten kanssa puhuessa, kun kiertää Suomea montakymmentä vuotta.

Savon murteen Kansa oppi jo nuorena poikana Tavastilassa.

– Juurikorven tiilitehtaalla oli paljon savolaisia työntekijöitä. Heitä oli värvätty pitkin Kiuruvettä ja Juankoskea. He viäntivät aetoo savvoo kaiket päivät.

Myös Kymin murre sujuu, mutta "miä" ja "siä" eivät ole enää kovin ahkerassa käytössä.

– Ei se enää tule sillä tavalla automaattisesti. Mutta miksei se mult suju, tottakai. Ei se mihinkään häviä.

Kansan mukaan kesän keikat ovat olleet hyviä, vaikka sade on lotissut. Kalenterissa on eniten merkintöjä elokuun kohdalla.

– Ihmiset haluavat kuulla kaikki vanhat suuret hitit Delilahista lähtien. En ole kyllästynyt niihin vaan täytyy olla iloinen, että tällaisia hittejä on. Se on paras kommunikaatioväylä suuren yleisön kanssa.

Kansa esiintyi viime viikonloppuna Kotkassa Kymi-päivillä.