Yleisurheilu vei koko Toivolan perheen mennessään

Toivolan perheen arki pyörii yleisurheilun ympärillä. Perheen vanhemmat kiertävät nuortensa kisoissa lähes joka viikonloppu. Isä valmentaa ja äiti toimii huoltojoukoissa.

urheilu
Toivolan urheilijaperhe.
Toivolan perheen nuoret Sini ja Julius yleisurheilevat ja isä Jarkko Toivola valmentaa poikaansa. Äiti Heli Toivola on perheen huoltaja. Simo Pitkänen / Yle

Yleisurheilutreeneissä ja -kisoissa kiertäminen on Toivolan perheen vanhemmille elämäntapa. Elokuu on monen vuoden kokemuksella Toivoloille kiireisintä aikaa, sillä tärkeitä kisoja on paljon juuri loppukesästä.

Se on vanhempien tehtävä vetää nuorta alas, jos lähtee liiaksi leijumaan ja jos menee huonosti, nostaa ylös.

Jarkko Toivola

Isä Jarkko Toivola valmentaa yhdessä Kari Mastokankaan kanssa valmennusryhmää, jossa Toivolan 17-vuotias poika Julius Toivola harjoittelee.

Julius Toivola kisaa pituuslajeissa sekä juoksun pikamatkoilla. Edellisissä SM-hallikisoissa Julius voitti SM-pronssia 60 metrin juoksusta sekä pituudesta ja SM-kultaa kolmiloikasta.

Omaa innostusta yleisurheiluun Juliuksella on ollut, mutta hetkinä, kun innostusta on puuttunut, vanhemmat ovat patistaneet eteenpäin.

– Silloin kun menee huonommin, vanhempien tukea osaa arvostaa paremmin. Voi olla, että yleisurheiluharrastus olisi tyssännyt aiemmin ilman vanhempien tukea, onneksi olen jatkanut, Julius Toivola kertoo.

19-vuotiaan tyttären Sini Toivolan päälajeja ovatpituushyppy ja lyhyet juoksumatkat sekä seitsenottelu.

Sini ja Julius Toivola.
Julius ja Sini Toivola Harjun kentällä. Simo Pitkänen / Yle

Nuorten puolelta Sini Toivola on napannut mitaleja ja viimeisin ilonaihe on kahdeksas sija Kalevan kisoissa .

Urheilu antaa onnistumisen tunteita. Vanhempien tuki helpottaa harjoittelua ja kilpailua.

– Ei tarvitse miettiä, millä kyydillä lähtee kisoihin ja treeneihin, ei tarvitse laskea rahoja riittävätkö ne uusiin lenkkareihin, Sini Toivola kertoo.

"Isä tai äiti ei omista lasta"

Perheen asuessa Rovaniemellä Jarkko Toivola valmensi vanhempia yleisurheilijoita. Sini ja Julius tulivat usein mukaan harjoituksiin katsomaan ja tekivät leikinomaisesti lajisuorituksia. Isä uskoo, että kipinä yleisurheiluun lähti jo lapsena ja innostus on säilynyt näihin päiviin saakka.

– Se on vanhempien tehtävä vetää nuorta alas, jos lähtee liiaksi leijumaan ja jos menee huonosti, nostaa ylös. Hyvistä suorituksista pitää nauttia ja epäonnistumisista pitää oppia ja antaa kasvattaa sisua, Jarkko toteaa.

Jarkko Toivola tietää, että aina suhde valmentajavanhemman ja valmennettavan lapsen kohdalla ei onnistu. Tyttären Sini Toivolan kohdalla päädyttiin siihen, että häntä valmentaa Vesa Rantanen oman isän sijaan.

– Joskus se toimii, joskus ei. Isä tai äiti ei omista lasta, eli jos on joku parempi ja sopivampi valmentaja, ilman muuta valmentajan vaihdos kannattaa tehdä.

Vanhemmat Heli ja Jarkko Toivola sekä perheen nuoriso Sini ja Julius Toivola.
Simo Pitkänen / Yle

Toinen nyplää pitsiä, toinen tukee yleisurheilua

Perheen äidin Heli Toivolan rooli on monipuolinen. Hän pesee pyykit ja täyttää jääkaapin, tarvittaessa myös eväslaukut pitkille kisamatkoille.

Olen ensimmäinen olkapää, jota vasten saa itkeä, jos suoritus ei mennyt aivan putkeen.

Heli Toivola

– Saan olla ensimmäisenä onnittelemassa onnistuneista suorituksista ja olen myös se ensimmäinen olkapää, jota vasten saa itkeä, jos suoritus ei mennyt aivan putkeen.

Yleisurheilukisoihin äiti lähtee mukaan huoltajaksi, mutta myös tapaamaan tuttuja lajin piiristä ja kannustamaan myös heidän urheilevia lapsiaan. Kisoissa katsomossa istuukin Helin mukaan isä- ja äitirivi kannustamassa lapsiaan. Hän toimii usein kisoissa myös toimitsijana.

Yleisurheilun vuoksi perhe on luopunut monista muista menoista ja juhlista. Esimerkiksi rapukekkereille perhe ei tänä kesänä ehdi. Heli sanoo, että elämän pyöriminen yleisurheilun ympärillä on jo muodostunut elämäntavaksi, ettei oikein muusta tiedä.

– Tämä antaa sisältöä elämään. Jos joku harrastaa pitsinnypläystä tai lukemista, tavallaan yleisurheilun tukeminen kaikissa muodoissa voi olla yksi harrastus, Heli Toivola kertoo.

Toivolan perhettä haastatteli toimittaja Titta Puurunen.

_17:11 Korjattu valmentajien nimet. _