Pelko ja jännitys katosivat – arki Saksassa on täynnä laulamista

Kajaanilaislähtöinen Annemari Moilanen teki Oulussa kandiopintojaan, kun hän alkoi pohtia ulkomaille opiskelemaan lähtemistä. Viime syksynä Moilainen aloitti oopperalaulun opinnot Berliinissä.

ilmiöt
Annemari Moilanen.
Laura Tolonen / Yle

Kesälomaansa viettävä, ja siinä ohessa hiukan kesätöitä tekevä, Annemari Moilanen palaa pian takaisin Berliiniin. Kajaanilaislähtöinen Moilanen aloitti viime lokakuussa siellä oopperalaulun maisteriopinnot pitkän pohdinnan jälkeen.

– Opiskelin Oulussa, kun sain ajatuksen, että haluaisin opiskella lisää. Täytyi päästä sinne, missä klassisen musiikin juuret ovat, missä perinteet ovat pitkät. Saksa muotoutui nopeasti yhdeksi vaihtoehdoksi. Siellä klassinen laulumusiikki on tasoltaan hyvää ja sillä on hyvä maine sekä koulut ovat hyviä.

– Päätökseeni vaikutti myös saksalainen mentaliteetti, asiat hoidetaan ja kaikki on järjestyksessä. Tuntui, että se voisi sopia minulle, Moilanen jatkaa.

Berliinissä Moilanen suorittaa opintojaan saksaksi. Hän myöntää, että aluksi pelotti ajatus vieraalla kielellä opiskelemisesta.

– Muistan, kun sain reilu vuosi sitten kirjeen, että minut on hyväksytty opiskelemaan Berliiniin. Olin todella iloinen ja onnellinen, mutta samalla myös alkoi jännittämään ja pelottamaan, että kuinka siellä oikeasti pärjään?

Peloista ja jännityksestä huolimatta Moilasen arki Berliinissä lähti rullaamaan yllättävän helposti ja hyvin.

– Siellä oli hyvä koulu, mielenkiintoisia projekteja, erittäin hyvät opettajat ja samanhenkisiä ihmisiä. Se imaisi hetkessä mukaansa.

– Ensimmäinen kuukausi oli tosin hyvin tiivistä aikaa, juoksin erilaisissa virastoissa. Jotta sain jonkin asian hoidettua, sitä ennen piti monta asiaa saada järjestykseen. Eikä asioiden hoitaminen aina heti ensimmäisellä kerralla onnistunut, Moilanen jatkaa.

Asunto sosiaalisen median kautta

Ennen Saksaan muuttamista Annemari Moilanen hoiti Suomesta käsin muun muassa kouluun ilmoittautumisen sekä yhden suurimmista asioista: asunnon hankkimisen.

Ensimmäinen kuukausi oli tosin hyvin tiivistä aikaa, juoksin erilaisissa virastoissa.

Annemari Moilanen

– Aloitin heti asunnon etsimisen. Yliopistolta autettiin muuten kyllä varsin hyvin, mutta asunnosta oli yhdellä lauseella mainittu, että yliopistolla on opiskelija-asuntoja. Eli se puoli jäi aika pitkälti omille harteille.

Moilasella kävi kuitenkin onnenkantamoinen. Hän löysi sosiaalisesta mediasta suomalaisen, joka vuokrasi Berliinissä asuntoaan.

Suunnittelu hyvissä ajoin

Ulkomaille opiskelemaan lähtevälle Moilanen antaa muutaman vinkin. Esimerkiksi kohdemaan kieli olisi hyvä hallita jollakin tavalla, koska se helpottaa elämää suunnattomasti.

– Aivan ensimmäinen asia on kuitenkin se, että suunnittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman ajoissa. Etenkin, jos aikoo suorittaa koko tutkinnon ulkomailla.

Kohta takaisin Berliiniin palaava opiskelija kertoo kaipaavansa Suomesta eniten perhettään sekä mökkiä ja sen saunaa.

– Nykyään kyllä pystyy hyvin pitämään yhteyksiä perheen kanssa. Ja olen löytänyt Berliinistä "suomiporukkani", johdan siellä suomalaista kuoroa. Se on tosi mukavaa, kun pystyy puhumaan suomea kerran viikossa.