Peukalo vai etusormi? Älykännykän näppäily paljastaa ikäsi

Suurin ero teinien ja vanhempien näppäilytekniikassa on peukalon käyttö. Peukalolla on sormista laajin liikerata. Nuorena opitusta kymmensormijärjestelmästä ei ole mitään apua.

Kotimaa
Naiset kirjoittavat tekstiviestiä.
Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sitä enemmän hän käyttää peukaloa, etu- ja keskisormea.

"Äiti, sä näpyttelet kännykkää niin kuin kaikkien muidenkin äidit", sanoo teini-ikäinen viisikymppiselle äidilleen. Ja totta toisiaan, keski-ikäiset näyttävät näpyttelevän tekstiviestejä tai WhatsApp-pikaviestipalvelua etusormella, kieli keskellä suuta.

Kouluaikana opitusta kymmensormijärjestelmästä ei ole älypuhelimen näpyttelemisessä mitään apua. Moni kolmenkympin rajapyykin ylittänyt tuskailee kosketusnäytön kirjaimien kanssa.

Äidillä ja tyttärellä on eroja on myös hienomekaniikassa. Vanhoilla miehillä on paksut ja kömpelöt sormet, mutta miksi itseään ketteränä keski-ikäisenä pitävä on niin kehno tekstaaja ja huteja tulee paljon?

Peukalo taipuu joka suuntaan

Käytettävyystutkimusta tekevä Adage suunnittelee digitaalisia palveluja ja tutkii laitteiden ja palvelujen käytettävyyttä. Yrityksen tutkimusjohtaja Raino Vastamäki on pannut merkille eri ikäisten erilaiset näpyttelytekniikat. Hän on huomannut, että mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sitä enemmän hän käyttää peukaloa, etu- ja keskisormea.

– Peukalolla on kaikkein laajin liikerata. Se taipuu joka suuntaan. Mitä enemmän peukaloa käyttää, sitä paremmaksi sen liikerata kehittyy. Se puolestaan antaa kirjoittamiselle vauhtia.

Osan eroista voi selittää myös kokemuksella eli näppäilyyn käytetyillä tuntimäärällä. Nuoremman polven taitoja parantavat myös konsolipelit.

– Lapset syntyvät kännykkä kädessä. He harjaantuvat näpyttelemään sitä heti kaikilla sormilla, sanoo tutkimusjohtaja Raino Vastamäki.

Peukalon käyttö aktivoi aivokuoren

Zürichin yliopiston aivotutkija Arko Gosh huomasi jo vuosia sitten, että älykännyköitä käytetään entistä enemmän peukalon ja keskisormen avulla. Sveitsiläistutkimuksessa mitattiin kännykän käyttäjien aivokäyriä ja huomattiin, että nimenomaan peukalon käyttö vaikuttaa suoraan aivokuoreen.

Gosh huomasi, että aivokuoren aktiivisuus oli yhteydessä siihen, kuinka usein peukalo ja etusormi pyyhkivät ruutua. Mitä tämä käytännössä merkitsee, onkin sitten jo uuden tutkimuksen paikka.

Sama reaktio on havaittu esimerkiksi viulisteilla ja videopelaajilla. Vanha tuttu vertaus polkupyörällä ajosta ei ole kaukaa haettu: minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Aikuinen valitsee tabletin tai tietokoneen

Kännykän näpyttelytekniikkaan vaikuttavat myös fyysiset ominaisuudet. Vanhemmiten näkö huononee: pikkuruista pränttiä ei näe ilman lukulaseja. Siksi keski-ikäinen tihrustaa ja näpyttelee älypuhelinta etusormella: kompelösti ja hitaasti.

Jos aikuiset ihmiset saavat valita, he kirjoittavat mielummin tabletilla tai tietokoneen näppäimillä. Heille näpyttelyä helpottava peukalo on pelkkä tukisormi: tuntuu aivan liian hankalalta ryhtyä kirjoittamaan monisormisesti.