1. yle.fi
  2. Uutiset

Karille ajaneen rahtialuksen pääkone pysähtyi ilman ennakkovaroitusta

Turmahetkellä laivan luotsina toiminut Juhani Koivula kertoo, että pääkoneen pysähdyttyä mitään ei ollut tehtävissä.

vesikulkuneuvot
Kelt karilla Lappeenrannassa
Jari Tanskanen/Yle

Luotsi Juhani Koivula nousi suolalastissa olevaan Kelt-rahtilaivaan Soskualla. Edessä oli noin kolmen ja puolen tunnin matka Joutsenon Honkalahden satamaan. Noin mailin päässä Mälkiän sulusta laivan koneet sammuivat yllättäen. Laiva ajelehti pois väylältä ja se osui lopulta keulasta karille.

– Pääkone pysähtyi aivan yllättäen ja ilman mitään ennakkovaroituksia. Alus menetti samalla täysin ohjauskykynsä. Laiva alkoi kääntyä oikealle ja mitään ei ollut tehtävissä. Aluksen kapteeni ja minä oltiin siinä silmät pyöreinä, että mihin tämä menee. Välillä tilanne näytti hirveältä, sanoo Koivula.

Koneiden sammuessa rahtialuksella oli nopeutta kymmenen solmua. Alus ehti kääntyä kulkusuuntaansa nähden ympäri, ennen osumista karille. Pohjakosketus tuli kahden solmun nopeudessa, joten aluksella oli tuuria matkassa.

– Olihan siinä todella paljon onnea, kun vauhti hidastui noin paljon. Oli hyvä, että alus meni pitkälle sivuun varsinaiselta väylältä. Jos se olisi mennyt toiselle puolelle, niin se olisi saattanut jäädä keskelle väylää ja haitata muutakin liikennettä.

Pääkone sammui varoittamatta

Edellinen luotsi ei ollut havainnut aluksessa mitään normaalista poikkeavaa. Kone sammui mitään varoittamatta. Koivula ihmettelee, että aluksen henkilökunnalla ei ollut onnettomuuden jälkeen mitään käsitystä pääkoneen sammumisen syystä.

Koivula on toiminut luotsina jo 35 vuoden ajan. Hänen kohdalle ei ole aiemmin sattunut näin vakavaa tilannetta.

– Tässä ei ollut paljoa vettä pohjan alla, joten oikeastaan mitään ei ollut koneen sammumisen jälkeen tehtävissä. Alus menee sinne minne se menee.

Koivula ei lähtisi yrittämään aluksen irrottamista omin konein, sillä alus on hankalassa paikassa. Rahtialuksen ympärillä on matalaa ja kareja.

– Se on semmoisessa paikassa, että mielestäni ei kannattaisi omin konein yrittää poistumista siitä. Siinä saattaa särkyä potkuri, jos lähtee peruuttelemaan.

Lue seuraavaksi