Ensimmäinen "other"-merkintä tehty passiin Nepalissa – transsukupuoliset saavat määrittää oman sukupuolensa

Nepalilaiset saivat oikeuden määrittää oman juridisen sukupuolensa kansalaisuusasiakirjoissa jo 2013. Nepal on Etelä-Aasiassa edelläkävijä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien takaamisessa.

Ulkomaat
Nepalilainen Monica Shahi.
Nepalilainen Monica Shahi.Prakash Mathema / AFP

Aktivisti Monica Shahi sai maanantaina ensimmäisenä Nepalissa passin, jossa hänen sukupuoleksi kirjataan "O", niin kuin "other". Nepalin laki tunnustaa naisen ja miehen lisäksi kolmannenkin sukupuolen.

Transsukupuoliset saivat oman kategoriansa kansalaisuusasiakirjoihin tammikuussa vuonna 2013. Viisi kuukautta myöhemmin maan korkein oikeus päätti, että myös passeihin saa merkitä sukupuolekseen muun, kuin naisen tai miehen.

– En voi sanoin kuvata onneani tänään. Maani on tunnustanut ja kunnioittanut identiteettiäni, 37-vuotias Shahi sanoi uutistoimisto AFP:lle saatuaan uuden passinsa.

Nepal on Etelä-Aasiassa edelläkävijä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevassa lainsäädännössä. Maan hallitus käsittelee tasa-arvoista avioliittolakia, jossa avioliitto määritellään kahden aikuisen väliseksi, eli sukupuolineutraaliksi liitoksi.

Nepalissa sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat kuitenkin jo kauan raportoineet syrjinnästä, sekä byrokratiasta, joka vaikeuttaa heidän oikeuksiensa takaamista.

Lähteet: AFP