Tässäkö ratkaisu Kela-maksujen seurantaan? – "Suomalaiset voisi siruttaa"

Kelan etuuksien maksaminen ulkomaille on herättänyt viime päivinä kiivasta keskustelua. Myös perussuomalainen raumalaispoliitikko Pasi Mäenranta on huolestunut maksujen seurannasta. Hän julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa ehdotti ulkomaille lähtevien suomalaisten siruttamista.

Kotimaa
Facebook-kirjoitus
Kuva Facebookista

Rauman kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, perussuomalaisten Pasi Mäenranta, kokee siruttamisen olevan yksi vaihtoehto Kelan etuuksien seurannalle. Hän julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa ehdotti ulkomaille lähtevien suomalaisten siruttamista. Näin turhien etuuksien maksaminen ulkomaille voitaisiin hänen mukaansa estää.

– Emme tiedä minkälaisessa tilanteessa sinne ulkomaille mennään, että eletäänkö siellä jo muuten herroiksi ja maksetaan etuja turhan takia. Siihen toivoisin muutosta, Mäenranta toteaa.

Ei tukia ilman sirua

Pasi Mäenrannan julkaisu liittyi epäilyihin, joiden mukaan Isis- taistelijoille maksettaisiin tukia Suomesta. Hänen mukaansa tukien seuraaminen Suomen rajojen ulkopuolella on vaikeaa ja siruttaminen voisi olla yksi ratkaisu tähän ongelmaan.

– En ole tekniikan ihme, mutta tämä on keskustelunavaus. Ei sirua välttämättä ihmiseen tarvitse laittaa. Voihan käyttöön ottaa vaikka rannekkeen. Senkin kanssa voisi tulla väärinkäytöksiä, mutta esimerkiksi rannekkeen rikkoutuminen voisi keskeyttää etuuksien maksamisen välittömästi, Mäenranta pohtii.

Mäenrannan mukaan sirun käyttäminen olisi vapaaehtoista, mutta ilman sitä Kelan etuuksien maksaminen päättyisi Suomen rajalle.

Siru apuna onnettomuustilanteissa

Pasi Mäenranta korostaa, että esitys siruttamisesta on vain keskustelunavaus, jonka avulla hän haluaa saada Kelan etuuksien maksamisen tarkasteluun. Siitä voisi kuitenkin hänen mukaansa olla hyötyä myös muissa tilanteissa.

– Jos reissussa sattuu joku suuronnettomuus tai katoaminen, niin sillä tavalla Suomen kansalainen löytyisi aika helposti.

Mäenranta ei olisi huolissaan myöskään liiallisesta seurannasta.

– Olemme antaneet itsemme jo esimerkiksi kännykän, Googlen tai Facebookin kautta seurantaan. En usko, että siruttaminen olisi kauhean vakava asia.