1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Punkalaitumen perussuomalainen pomo kannattaa vastaanottokeskusta

Perussuomalaisten juhlapuoluekokouksessa Turussa keskusteltiin viikonvaihteessa vilkkaasti maahanmuutto- ja pakolaisasioista. Pirkanmaalla sijaitsevan Punkalaitumen perussuomalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Prihti kannattaa lämpimästi vastaanottokeskuksen toimintaa omassa kunnassaan.

Punkalaitumen vastaanottokeskus saa jälleen uusia asiakkaita. Kuva: Antti Eintola / Yle

Punkalaitumen vastaanottokeskus on toiminut lyhyehköjä taukoja ja yhtä lopetusta lukuun ottamatta jo vuodesta 1992 lähtien, ja se herättää tunteita puolesta ja vastaan.

Ari Prihti on saanut kunnanhallituksen puheenjohtajana kuulla usein kysymystä, mitä mieltä hän perussuomalaisena on vastaanottokeskuksesta omassa kunnassaan. Prihti kertoo kannattavansa vastaanottokeskusta.

Vastaanottokeskus tuo rahaa

Prihtin vastaanottokeskusmyönteisyys perustuu sekä Suomen lakiin että kuntatalouteen. Vastaanottokeskus tuo pienelle kunnalle kaivattuja tuloja ja työtä. Varsinais-Suomen SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus työllistää 12 ihmistä.

– Vastaanottokeskus tuo kuntaan tuloja eri muodoissa, esimerkiksi valtion tukien kautta, ja se luo myös liike-elämään piristysruisketta, Prihti pohtii.

Lisäksi hän nostaa esiin sen, että vastaanottokeskus ostaa kunnalta sote-palvelut, mikä puolestaan takaa hyvät palvelut myös omille kuntalaisille.

Niin kauan, kun valtio maksaa vastaanottokeskuksesta ja turvapaikanhakijoista syntyneet kulut, eikä niitä kaadeta kunnan kapeille harteille, vastaanottokeskukset ovat hyvä asia.

Ari Prihti

Prihtin mukaan vastaanottokeskus palvelee Punkalaidunta laajempaakin aluetta. Prihti on laskenut erilaisten vastaanottokeskuksen tarvitsemien palveluiden tuovan alueelle jopa 1,5 miljoonaa euroa.

Laki velvoittaa vastaanottoon

Kunnalle ja alueelle tulevan alueellisen hyvän ohella kunnanhallituksen puheenjohtaja muistuttaa, että Suomen laki velvoittaa ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

Näin ollen perussuomalaisen kunnanhallituksen puheenjohtajan ei ole tarvinnut isommin selvitellä omilleen punkalaidunlaisten positiivista suhtautumista vastaanottokeskukseen.

Vaikka Prihti suhtautuu lämpimästi vastaanottokeskukseen omassa kunnassaan, hän ei lähde neuvomaan muita kuntia asian suhteen.

– Jokainen näkee omassa kunnassa tai kaupungissa, mikä tilanne siellä on ja miten vastaanottokeskuksiin tulee suhtautua, Prihti toteaa. 

Valtion tulee maksaa viulut

Punkalaitumella nykyinen tilanne on kunnanhallituksen puheenjohtajan mielestä hyvä, ja sellaisena hän soisi asian säilyvänkin.

- Niin kauan, kun valtio maksaa vastaanottokeskuksesta ja turvapaikanhakijoista syntyneet kulut, eikä niitä kaadeta kunnan kapeille harteille, vastaanottokeskukset ovat hyvä asia, Prihti paaluttaa.