1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalaiskenraalille ehdollinen kuolemantuomio korruptiorikoksista

Entinen kenraaliluutnantti Gu Junshan tuomittiin lahjusten ottamisesta, kavalluksesta ja valta-aseman väärinkäytöstä. Viime vuonna kiinalainen talouslehti paljasti hänen omistaneen kymmeniä asuntoja ja kartanon, josta takavarikoitiin neljä kuorma-autolastillista omaisuutta.

Ulkomaat
Kiinan presidentti Xi Jinping.
Kiinaa vajaat kolme vuotta johtanut presidentti Xi Jinping (kuva) on ottanut korruptionvastaisen taistelun keskeiseksi tavoitteekseen. Rolex Dela Pena / EPA

Kiinan armeijassa korkeassa asemassa ollut kenraali on tuomittu ehdolliseen kuolemanrangaistukseen korruptiosta, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Xinhuan mukaan kiinalainen sotilastuomioistuin totesi kenraaliluutnantti Gu Junshanin syyllistyneen lahjusten ottamiseen, kavallukseen, valta-aseman väärinkäyttöön ja muihin korruptiorikoksiin. Kiinassa ehdollinen kuolemantuomio muutetaan tyypillisesti elinkautiseksi vankeudeksi kahden vuoden kuluttua tuomiosta, jos tuomittu ei syyllisty uusiin rikoksiin.

Gu tuomittiin myös menettämään sotilasarvonsa, henkilökohtaisen omaisuutensa ja poliittiset oikeutensa.

Gu toimi Kiinan armeijan logistiikkakeskuksen apulaisjohtajana vuoteen 2012 saakka. Kiinalainen talouslehti Caixin kertoi viime vuoden tammikuussa, että hän omisti kymmeniä asuntoja Pekingissä sekä kartanon, josta takavarikoitiin runsaasti arvoesineitä ja kalliita alkoholijuomia.

Caixinin mukaan kartanosta vietiin neljä rekkalastillista omaisuutta, jonka joukossa oli muun muassa kultainen Mao Tsetungia esittävä patsas, kultainen pesuallas ja kultainen veneen pienoismalli, kirjoittaa hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun).

Kiinalaismedian mukaan Gu vaurastui etenkin lahjuksilla, joita hän sai armeijan maakauppojen yhteydessä.

Kiinaa vajaat kolme vuotta johtanut presidentti Xi Jinping on ottanut korruptionvastaisen taistelun keskeiseksi tavoitteekseen. Useita korkea-arvoisia virkamiehiä ja upseereja on joutunut tutkinnan kohteeksi ja myös tuomiolle.

Kun Gun syytteet luettiin viime vuonna, hän oli korkea-arvoisin Xin aikana sotilastuomioistuimeen joutunut upseeri. Sen jälkeen esimerkiksi Gun vaikutusvaltainen liittolainen, Kiinan keskussotilaskomission entinen varapuheenjohtaja Xu Caihou sai syytteet korruptiosta. Xu kuoli maaliskuussa ennen oikeudenkäyntinsä päättymistä.

Muokattu 12.8. kello 16:54: Muutettu termi "lykätty kuolemantuomio" muotoon "ehdollinen kuolemantuomio".

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi