ISS:n astronautit maistoivat ensimmäistä avaruudessa kasvatettua salaattia

Maistuu hyvältä, vähän kuin rucolaa, astronautit kuvailivat avaruuskasvimaan antimia.

tiede
NASAn välittämä päiväämätön valokuva ulkoavaruudessa kasvatetusta salaatista.
NASAn välittämä päiväämätön valokuva ulkoavaruudessa kasvatetusta salaatista.NASA / EPA

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n miehistön jäsenet ovat maistelleet ensimmäistä kertaa avaruudessa kasvatettuja kasviksia. Punaista romaine-salaattia kasvatettiin avaruusasemalla erillisessä kasvilaboratoriossa.

– Maistuu hyvältä, vähän kuin rucolaa, yhdysvaltalainen Nasan astronautti Scott Kelly totesi maistiaisten jälkeen. Kelly myös kokeili miltä avaruussalaatti maistui, kun sen päälle lisäsi oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.

– Tämä on upeaa, toinen Nasan astronauteista Kjell Lindgren säesti.

Nasan mukaan salaatin kasvattaminen avaruudessa on uusi askel miehitettyä Mars-lentoa silmälläpitäen. Jos aluksilla voidaan kasvattaa ruokaa avaruuslennon aikana, miehistön jäsenet selviävät todennäköisemmin pitkien – kuukausia tai jopa vuosia kestävien – tutkimusmatkojen rasituksista, avaruusjärjestö sanoo.

Astronautti Scott Kellyn mukaan mahdollisuus oman ruoan kasvattamiseen tekee pitkästä avaruusmatkasta esimerkiksi Marsiin ja takaisin aikaisempaa helpompaa.

Nasan Floridan avaruuskeskuksen tutkimusjohtaja Ray Wheeler korostaa, että tuoreilla antioksidantteja sisältävillä ruoka-aineilla, kuten tomaateilla, mustikoilla ja salaatilla, voi olla positiivinen vaikutus myös miehistön mielialaan.

Kosmonautit saivat salaattia vasta avaruuskävelyn jälkeen

Muiden ISS:n miehistön jäsenten salaattikestien aikana kaksi kosmonauttia Gennadi Padalka ja Mihail Kornijenko tekivät 5,5 tuntia kestäneen avaruuskävelyn. Kokeneet kosmonautit muun muassa korvasivat avaruuskävelyn aikana viestintäantennin ja puhdistivat avaruusaseman ikkunoita.

Avaruuskävely oli Gennadi Padalkan kymmenes. Venäläinen on pisimpään avaruudessa ollut ihminen.

ISS:n miehistön mukaan kosmonauteille kuitenkin jätettiin avaruudessa kasvatettua romaine-salaattia maistettavaksi avaruuskävelyn jälkeen.

Lähteet: AP, AFP