1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikka ja lainoittajat sopuun taloudenpidon suuntaviivoista

Kreikka neuvottelee parhaillaan rahoittajien kanssa uudesta 86 miljardin euron lainaohjelmasta.

Ulkomaat
Riekaleinen Kreikan lippu Antirion rannalla 9. elokuuta.
Kreikan lipun rippeet liehuivat tuulessa Antirion kaupungin läheisyydessä 9. elokuuta.Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva

Kreikka ja kansainväliset lainoittajat ovat päässeet yksimielisyyteen Kreikan tulevien vuosien talouskasvu- ja budjettitavoitteista, hallituslähde kertoo uutistoimisto Reutersille. Nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan Kreikan talouden suuntaviivat vuosiksi 2016 ja 2017 ovat nyt selvät. Neuvottelut yksityiskohtaisemmista lainaehdoista ovat kuitenkin edelleen kesken, hallituslähde sanoo.

Neuvotteluissa Kreikka, Euroopan komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat sopineet Kreikan budjettitavoitteeksi 0,5 prosentin ylijäämän vuonna 2016. Vuotta myöhemmin ylijäämää on määrä olla 1,75 prosenttia ja vuonna 2018 yhteensä 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden tavoite on, että Kreikan menot ovat vain 0,25 prosenttia pienemmät kuin menot.

Talousvaikeuksissa pahasti rämpineen Kreikan talouden kasvutavoite on vielä ensi vuonna 0,5 prosenttia pakkasella, mutta vuonna 2017 bruttokansantuotteen on tarkoitus kasvaa 2,3 prosenttia.

Kreikka neuvottelee parhaillaan lainoittajiensa kanssa 86 miljardin euron suuruisen lainaohjelman ehdoista. Kreikka on ilmoittanut, että se haluaa saada neuvottelut päätökseen ennen elokuun 20. päivää, jolloin erääntyy Kreikan 3,2 miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi