Hyppää sisältöön

3-vuotiaana viulunsoiton aloittanut Johannes Brotherus: "Vanhemmat kyllä sanoivat, että on muitakin tapoja elättää itsensä"

Johannes Brotherus löysi 3-vuotiaana aloittamansa viulun soiton kautta intohimonsa musiikista. Näyttelijänä töitä riittää myös.

Johannes Brotherus Ollaan vapaita -elokuvassa. Kuva: Annika Miettinen

18-vuotias Johannes Brotherus esiintyi Suomen Oscar-ehdokkaaksi päätyneessä Betoniyö-elokuvassa, joka palkittiin kuudella Jussilla. Parhaillaan hänet nähdään valkokankaalla musiikkielokuvan Ollaan vapaita pääosassa.

Se passaa Brotherukselle hyvin, sillä sekä musiikki että näytteleminen merkitsevät hänelle paljon. Hän sanoo olleensa onnekas, kun pääsi 3-vuotiaana viulutunneille.

– Se varmasti vei tämän oman jutun pariin. Musiikin kuunteleminen ja tekeminen tuntuu aina hyvältä.

– Olen tehnyt kaikkea musiikkiin liittyvää, myös työkseni. Olen säveltänyt musiikkia Suomen Kansallisteatteriin, lyhytelokuviin ja mainoksiin. Ja myös omaksi ilokseni. Veljien kanssa meillä on trio, ja esitämme omia kappaleita keikoillamme, Brotherus kertoo _Brotherus Brothers _-yhtyeestä.

Johanneksen vanhemmat ja läheiset kannustavat ja tukevat nuorta miestä intohimonsa pariin.

– Molemmat vanhempani työskentelevät taidealalla, ja he ovat iloisia siitä mitä teen. Se helpottaa kun he tietävät näistä jutuista, ja tietävät mitä ollaan tekemässä. Eivät he koskaan ole tuputtaneet tätä. Vanhemmat kyllä sanoivat, että on muitakin tapoja elättää itsensä, Brotherus naurahtaa.

– On kiva, että lähipiiri tukee ja kannustaa. Muissakin asioissa on tärkeää saada tukea ja palautetta.

Levyntekoon ennen elokuvan kuvauksia

Vaikka Johannes Brotherus on ollut jo monessa mukana, niin musiikkielokuvan tekeminen oli uutta. Hän kertoo, että elokuvan albumi levytettiin ennen kuvauksia.

Kun halusimme suuren balladin, soitimme Kerkko Koskiselle, ja kun halusimme vauhdikkaan dueton, soitimme Olavi Uusivirralle ja Sannille.

Johannes Brotherus

– Se viritti hyvin siihen mitä oli tulossa. Treenijakson ideana oli elokuvassa olevan erikoisen perhekollektiivin yhteen hitsautuminen. Luimme paljon käsikirjoitusta, mutta myös hölmöilimme. Siitä löytyi hyviä juttuja, ja ystävystyimme.

Ollaan vapaita -musiikkielokuvan ohjaaja Oskari Sipola kertoo, että elokuvassa oli mukana lopulta 27 eri musiikintekijää.

– Saimme toista sataa demoa avoimessa haussa, ja lisäksi pyysimme kappaleita tekijöiltä, joiden töitä ihailimme jo valmiiksi. Kun halusimme suuren balladin, soitimme Kerkko Koskiselle, ja kun halusimme vauhdikkaan dueton, soitimme Olavi Uusivirralle ja Sannille.

– Elokuvan monivaiheisissa koekuvauksissa oli tavoitteena löytää porukka, jonka tekemisen tapa ja huumorintaju menee yksiin. Ja lauluäänet sointuvat yhteen, sanoo ohjaaja Oskari Sipola, joka tunnustaa, että puhkeaa itsekin laulamaan harva se päivä.

– Viimeksi eilen lauloimme pressikiertueella tuottajan ja Johanneksen kanssa autossa yhtä elokuvan kappaleista. Minulle se on ihan luontevaa laulaa kun siltä tuntuu. Ja melko usein tuntuu!