1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vihaiset valkoiset miehet samaistuvat Trumpin sanomaan

Donald Trumpin hyökkäävä tyyli puree republikaanien presidenttikilpailussa, mutta möläytykset karkottavat samalla merkittävän äänestäjäryhmän.

Ulkopoliittisen instituutin USA-keskuksen johtaja Mika Aaltola.
Kiinteistömoguli Donald Trump johtaa republikaanien sisäistä kilpaa presidenttiehdokkuudesta. Voiko ruokottomia kommentteja laukova miljardööri voittaa kisan, vai aiheutuuko hänestä lopulta vain haittaa puolueelle? Tulevien vaalien asetelmia arvioi Ulkopoliittisen instituutin USA-keskuksen johtaja Mika Aaltola.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttikilpailun asetelmia hämmentävä miljardööri Donald Trump menestyy kannatusmittauksissa naisvihamielisistä ja rasistisista kommenteistaan huolimatta.

Yleensä möläyttelevät ehdokkaat ovat pudonneet pian Yhdysvaltojen politiikassa, mutta Trumpin suosiota ne vain tuntuvat lisäävän, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvallat-keskuksen johtaja Mika Aaltola aamu-tv:n haastattelussa.

– Trumpin kannattajat ovat vihaisuuteen samaistuva kansanjoukko. Vähemmistöt ovat Yhdysvalloissa nousemassa enemmistön asemaan ja se tuottaa tietynlaista suuttumusta. Vähän syrjäytynyt valkoinen mies on siellä taustalla tukemassa Trumpin kaltaista hahmoa, Aaltola selittää Trumpin suosiota.

Harkittua möläyttelyä

Aaltola uskoo, että Trumpin hyökkäävät kommentit ovat tietoista kampanjointia ja taitavaa medianhallintaa. Miljardööri myös pystyy tavoittamaan tavallisen ihmisen pelkoja puhuessaan maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista ja Yhdysvaltojen heikkoudesta.

Ongelmaksi Trumpin kohdalla muodostuu Aaltolan mukaan se, että voittava koalitio Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa löytyy uusista äänestäjäryhmistä, joiden kosiskelu voi olla mahdotonta. Vihaisen miljardöörin sanoma ei vetoa vähemmistöihin, maahanmuuttajiin, nuoriin ja naisiin.

– Keskivertoamerikkalaista kiinnostaa myös, että poliitikolla on jotain sisältöä annettavana. Politiikkaehdotuksia Trumpilta ei ole vielä tullut, Aaltola sanoo.

Aaltola arvioikin, että Trump olisi mahdollisesti demokraattien ehdokkaaksi nousevalle Hillary Clintonille helppo pala. Tasaväkisempi kamppailu muodostuisi hänen arvionsa mukaan Jeb Bushin ja Clintonin välille, jolloin yhteen ottaisi kaksi kokenutta poliitikkoa.