Australia esitteli ilmastotavoitteensa – pääpaino yhä talouskasvussa

Australia tiukentaa tavoitettaan vähentää ilmastopäästöjään. Tavoitetaso jää kuitenkin selvästi jälkeen esim. EU:n tasosta. Pääministeri painottaakin, että hänelle talouskasvu on ympäristöarvoja tärkeämpää.

Ympäristönsuojelijoita osoittamassa mieltään Cairnsin kaupungissa ennen G20-kokousta syyskuussa 2014. Ympäri maata järjestetyissä mielenosoituksissa vaadittiin hallitukselta tehokkaampaa ilmastosuojeluohjelmaa. Kuva: Dave Hunt / EPA

Australian pääministeri Tony Abbott on esitellyt konservatiivihallituksensa ilmastotavoitteet. Hallitus esittää, että maa vähentää ilmastopäästöjään vähintään 26 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 päästömäärään verraten.

Abbott on ollut vastahakoinen asettamaan teollisuudelle ympäristövelvoitteita, jotka hänen mielestään haittaisivat talouskasvua. Ilmastotavoitekin on asetettu sen mukaan, ettei talouden jatkuva kasvu vaarannu.

– Meidän on oltava vastuullisia ympäristölle, mutta on oltava vastuullisia myös taloudelle. Meidän on vähennettävä päästöjä, mutta niitä on vähennettävä tavalla, joka on sopusoinnussa jatkuvan vahvan kasvun kanssa, hän lausui.

– Viimeinen asia, mitä haluamme on vahvistaa ympäristöämme ja samalla pilata taloutemme, Abbott jatkoi.

Australia on yksi maailman suurimmista hiilen ja rautamalmin viejistä, ja maa tuottaa suuren osan energiastaan hiilivoimalla. Maan ilmastopäästöt asukasta kohti ovat myös maailman suurimpia.

Suunnitelmaa arvostellaan tuoreeltaan

Maan aikaisempi päästöjenleikkaustavoite oli vaatimaton. Sen mukaan päästöjä vähennettäisiin viisi prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Ympäristönsuojelijat ovat moittineet suunnitelmaa rajusti. Vuosi 2005 oli heidän mielestään valittu siksi, että silloin päästöt olivat poikkeuksellisen suuret.

Uusi suunnitelma ei sekään saa kehuja, sillä tavoite on selvästi pienempi kuin esimerkiksi EU:n tai Yhdysvaltojen ilmastotavoitteet.

– Tavoite on tehty tappiomielialan vallassa. [Hallitus] ei usko Australian kykyyn sopeutua, kehittää ja muuntaa talouttaan puhtaampaan suuntaan, sanoo ympäristöjärjestö Australian Conservation Foundation.

Pääministeri Abbot puolustaa suunnitelmaa sanoen, että vaikka päästöt eivät vähenekään absoluuttisesti kovin paljon, henkeä kohti laskettuna päästöjen vähenemä on kehittyneiden talouksien paras.

Viime viikolla tehdyn kyselyn mukaan 63 prosenttia australialaisista haluaa maansa tekevän nykyistä enemmän ilmaston hyväksi. Oppositiossa oleva työväenpuolue onkin tarttumassa tähän tilaisuuteen ja lupaa tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa, jos pääsee valtaan.