1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

USA:n saastepäästö luultua suurempi

Käytöstä poistetusta kultakaivoksesta pääsi läheiseen jokeen selvästi suurempi määrä jätevettä, mitä aikaisemmin on arvioitu.

Yhdysvaltain ympäristösuojeluviranomaisten julkaisema valokuva Animas-joen värjääntyneestä vedestä 7. elokuuta. Kuva: US Environmental Protection Agency / AFP

Yhdysvalloissa viime keskiviikkona tapahtunut saastepäästö on osoittautunut luultua suuremmaksi, kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

Entiseltä kultakaivokselta pääsi läheiseen Animasjokeen noin 12 miljoonaa litraa raskasmetallien saastuttamaa jätevettä, kertoo Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA. Aiempi arvio päästömäärästä oli vain kolmasosa tästä.

Viranomaiset eivät vielä tiedä päästön todellista vaikutusta jokien eliöstöön. Vaikutukset selviävät vasta, kun saaste on poistunut jokivedestä.

Päästön seurauksena vesistöt värjäytyivät sinapinkeltaisiksi. Saasteen tiedetään sisältävän vaarallisia määriä mm. lyijyä, arseenia, elohopeaa, berylliumia ja kadmiumia.

Saaste pääsi vesistöihin, joiden varsilla on paljon matkailutoimintaa. Matkailuyrittäjät, samoin uin alueen asukkaat pelkäävät nyt jokiluonnon pilaantuvan pitkäksi aikaa. He vaativatkin korvausta ympäristövirastolta, jonka työntekijöiden virhe aiheutti onnettomuuden.

Tutkijat olivat selvittämässä keinoja, miten kaivoksessa oleva, ja sieltä myös vähitellen ulos valuva jätevesiallas saataisiin puhdistettua, kun allasta ympäröivä seinämä petti ja vesi tulvi ulos.

Saaste lähestyy Coloradojokea pitkin Yhdysvaltain kuuluisimpiin matkailunähtävyyksiin kuuluvaa Grand Canyonia.

Coloradon osavaltion kuvernööri John Hickenlooper on julistanut alueelle hätätilan, mikä mahdollistaa osavaltion varojen käytön onnettomuuden seurausten hoitamiseen.