1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

PS:n Putkonen mediakohusta: Otamme haasteen vastaan – juristi asialle

Perussuomalaisten mediasuhde on ollut kolhuinen. Kansanedustaja Olli Immosen kirjoitukset on nostettu esiin kyseenalaisessa valossa ja puheenjohtaja Timo Soinilla on ollut pitkiä tuumaustaukoja kommentoinnissa. Nyt puolueen tiedotuksesta vastaava Matti Putkonen kertoo, että puolue aikoo ottaa juristin selvittelemään syytöksiä.

Kotimaan uutiset
Matti Putkonen
Matti PutkonenJussi Nukari / Lehtikuva

Tiistain Ykkösaamussa keskusteltiin perussuomalaisten mediasuhteesta. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini luonnehti hiljattain puolueensa mediasuhdetta positiivisesti: ”me tarvitsemme mediaa ja media tarvitsee meitä”. Samalla puolueessa on kuohuttu, kun media on uutisoinut puolueen kansanedustajien kirjoituksista ja tekemisistä.

Aiheesta keskustelivat perussuomalaisten viestinnästä vastaava työmies Matti Putkonen, päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi sekä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja, tietokirjailija Risto Uimonen.

On esitetty niin kovia väitteitä, että on aika tuoda faktat pöytään. [...] Haemme materiaalia ja otamme juristin. Katsotaan kuinka moni näistä viedään tutkintaan.

Matti Putkonen

Matti Putkonen pitää perussuomalaisten vaikean mediasuhteen tärkeimpänä syynä poliittisen kentän muutosta.

– Keskeisin syy on, että vuonna 2011 poliittiset mannerlaatat Suomessa heilahtivat täysin uuteen asentoon. Sitä media ei ole vieläkään hyväksynyt. Koko ajan yritetään hakea sitä, että voiko tällainen puolue olla hallituksessa, voiko se osallistua tämän yhteiskunnan tekemiseen tai onko sillä oikeutta olla olemassa.

Putkonen ihmettelee uutisoinnin perusteita

Putkosen mukaan media on pitänyt ääntä turhan takia, ja siitä on ollut haittaa puolueen jäsenille ja heidän perheilleen, ja siksi tätä uutisointia pitää nyt selvittää joko lakituvassa tai Julkisen sanan neuvostossa. Putkosen mukaan vihapuhetutkinta sai julkisuutta, mutta kun viranomaiset totesivat, etteivät vihapuheen kriteerit täyty, tätä uutista sai hakea lehdistä suurennuslasilla.

– On syytetty, että perussuomalaisten jäseniä on ollut mukana natsitouhuissa. On esitetty niin kovia väitteitä, että on aika tuoda faktat pöytään. Muutamat puoluehallituksen jäsenet ovat antaneet minulle tehtäväksi viedä asiaa eteenpäin. Haemme materiaalia ja otamme juristin. Katsotaan kuinka moni näistä viedään tutkintaan, uhoaa Putkonen.

Arno Ahosniemi ymmärtää harmistuksen.

– Varmasti nuo tunnot ovat ihan totta. Toimittajana täytyy toki pystyä asettumaan perussuomalaisen asemaan. Ettei turhaan hutkita sellaisista asioista, jotka lyövät liikaa yli, muistuttaa Ahosniemi.

Näistä aiheista uutisoiminen sinänsä on Ahosniemen mukaan kuitenkin perusteltua.

Hallitusvastuussa pitää kestää kritiikkiä

– Media ei ole monoliitti tai kartelli. Perussuomalaisia on käsitelty hyvin asiallisestikin. Varsinkin kun on kyseessä iso hallituspuolue, ja varsinkin nyt hallitusvastuussa ollessa pitää kestää vahvaakin kritiikkiä, huomauttaa Ahosniemi.

Myös Uimonen toteaa asioiden esiin nostamisen olevan medialle ominainen, normaali tehtävä. Tästä on nyt ollut epäselvyyttä.

– Tässä on ollut ongelmia puolin ja toisin. Myöskään perussuomalaisten puolella ei ole hyväksytty sitä, että kun on suuri puolue ja hallitusvastuussa, joutuu suurennuslasin alle, toteaa Uimonen.

En usko, että isot joukot lähtevät Suomessa liikkeelle aivan tyhjän takia.

Arno Ahosniemi

– On vakava keskustelunaihe, että onko kansanedustajan puheessa kyse rasismista vai ei. Kun media penkoo asiaa, se on tapa ottaa selvää mistä siinä on kysymys.Sitten kun viranomaiset tutkivat asian, he totesivat, että syytekynnys ei ylity. Mutta tällaisista asioista on voitava keskustella, se on olennainen osa demokratiaa, painottaa Uimonen.

Jälkeenpäin voi asiat ottaa puntariin uudelleen.

– Julkisen sanan neuvosto on sitä varten, että voi hakea oikeutta jos joku kokee tulleensa väärin kohdelluksi median toimesta. Kantelu ei maksa mitään, eikä ratkaisun saaminen maksa mitään, kannustaa Uimonen.

Tyhjästä noussut mekkala?

Ihmetystä herätti kesällä myös perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin pitkä hiljaisuus Olli Immosen kirjoitusten ja Suomen vastarintaliikkeen yhteydessä. Soini oli tuolloin kesälomalla, eikä vastannut kysymyksiin heti tuoreeltaan. Putkosen mielestä Soinin lyhyet tiedonannot olivat riittäviä.

– Soini sanoi selvästi, että asia tullaan käymään läpi eduskuntaryhmän kokouksessa. Hän sanoi myös, että tuomitsee vihapuheen ja rasismin, ja että meillä on nollatoleranssi puolueessa tätä liikettä kohtaan. Mutta ei Soini lähde tuomitsemaan sen takia, että jotkut aivan tyhjästä nostivat tämmöisen mekkalan päälle. Ei se Immosen kirjoitus täytä vihapuheen kriteereitä.

Ahosniemi muistuttaa, että viivettä oli useampi päivä.

– Ja voidaan olla montaa mieltä oliko kohu aivan tyhjästä. En usko, että isot joukot lähtevät Suomessa liikkeelle aivan tyhjän takia, sanoo Ahosniemi.

Olli Immonen jakoi Facebookissa kuvan, jossa hän esiintyy Suomen vastarintaliikkeen jäsenten kanssa. Immonen on vakuuttanut, että kuvan jakaminen oli vahinko. Tämän selityksen uskoo myös Putkonen.

Myöskään perussuomalaisten puolella ei ole hyväksytty sitä, että kun on suuri puolue ja hallitusvastuussa, joutuu suurennuslasin alle.

Risto Uimonen

– Kyllä mä uskon siihen. Nyt on toimittajien tehtävä näyttää, että se ei ollut vahinko ja että Immosella on yhteyksiä tähän liikkeeseen. Se pitää näyttää toteen.

Mutta pitääkö olla liikkeen jäsenyys, jotta olisi peruste nostaa tällainen yhteys julkiseen keskusteluun? Milloin asiasta saa puhua?

– Ei jäsenyys, mutta todellinen jatkuva yhteistyökuvio, tarkentaa Putkonen.

Putkosen mielestä media on uutisoinut tapahtumista ilman kriitiikkiä.

– Torit eivät ole tuomioistuimia. Median pitää ruveta suhtautumaan kriittisesti, jos toreilla ruvetaan tuomitsemaan istuvia kansanedustajia tai kokonaista puoluetta, niin medialla pitäisi olla rotia kyseenalaistaa sitä, kokee Putkonen.

Onko PS samalla lailla kohdeltu kuin muutkin?

Putkosen mielestä perussuomalaisia kohdellaan eri tavalla kuin muita puolueita. Hän vertaa nykykokemuksiaan 40 vuoden kokemuksiinsa ay-tiedotuksesta ja sosiaalidemokraattien toiminnasta. Mutta ratkaisukin löytyy:

– Me otamme tämän haasteen vastaan. Me laitamme entistä enemmän suoria lähetyksiä Suomen uutisten kautta, striimataan asioita. Saadaan oma viesti sellaisena kuin se on, eikä välitettynä.

Ahosniemen mielestä vuoden 2011 vaalivoiton jälkeen perussuomalaiset nousivat pysyvästi sarjaan, jossa sitä kohdellaan yhtä kriittisesti kuin muitakin puolueita. He myös saavat äänensä kuuluviin.

Uimonen muistuttaa, että pitkän kokemuksensa ansiosta Putkonen tietää kuinka media toimii. Kun kansanedustaja jakaa tällaista valokuvaa itsestään, hän on silloin halunnut positiivisessa valossa tätä yhteyttä esitellä. Tiedotusvälineet tarttuvat herkästi tämänkaltaisiin asioihin.

– Immonen kirjoituksellaan ja kuvallaan synnytti vaikutelman ihmisissä, että hän kuuluu porukoihin, joita yleisesti ei hyväksytä. Tästä syntyi mielenosoitusaalto. Mielenosoittajillakin on oikeus osoittaa mieltään ja sanoa, mitä ajattelevat asioista, toteaa Uimonen.

Lähtiessään liikkeelle eri kaupungeissa mielenosoituksiin ihmiset olivat Ahosniemen mielestä perustavanlaatuisten arvojen äärellä.

– Vapaa tiedonvälitys on erittäin tärkeä arvo demokratian kannalta. Yhtä lailla Jussi Halla-ahon oma blogi on suosittu, ja hän saa siellä hyvin viestinsä läpi, ei sitä kukaan sensuroi, muistuttaa Ahosniemi.

Lue seuraavaksi