1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahdeksan paria kenkiä ja kyky vaientaa valittava mieli – Suomalainen lehdenjakaja juoksi 5 000 kilometriä ennätysajassa

Kuinka juosta kolme maratonia päivässä yli kuukausi putkeen? Siihen tarvitaan kova kunto, liuta kenkiä ja ennen kaikkea mielenhallintaa. Näin kuvailee ultrajuoksujen maailmanennätysmies Pekka Aalto.

urheilu
Ultrajuoksija Pekka Aalto.
Ultrajuoksija Pekka Aalto voitti New Yorkissa lähes 5000 kilometrin juoksukilpailun. Aalto juoksi noin 120 kilometriä päivässä neljänkymmenen päivän ajan. Mitä mies miettii juostessaan ja miten kroppa kestää rasituksen?

Suomalainen ultrajuoksija Pekka Aalto teki tänä kesänä urheiluhistoriaa voittamalla New Yorkissa 3 100 mailin, eli 4 988 kilometrin, juoksukilpailun uudella maailmanennätysajalla. Matkan taittamiseen on varattu aikaa 52 vuorokautta, mutta Aalto selviytyi rääkistä 40 vuorokaudessa.

Aalto ei ole tosin ensimmäistä kertaa asialla – tämä oli jo hänen kahdeksas voittonsa Self-Transcendence 3100 Mile Race -kisassa. Matkasta on selviytynyt vain 37 ihmistä maailmassa.

– Täytyy olla hyvä kunto ja treenata hyvin. Pitää juosta aamusta iltaan, kuvailee Pekka Aalto valmistautumistaan.

New Yorkista juuri palannut Aalto vieraili tiistaiaamuna Ylen Aamu-tv:ssä.

Kolme maratonia päivässä

Yli 120 kilometrin päivätahti monen viikon ajan kuulostaa maallikon korvaan täysin epäinhimilliseltä. Aalto painottaa, että kisassa vauhti ei ole kova.

– Reitillä on muutama pieni ylämäki, silloin kävelen. Kävelen myös silloin kun juon. Eli se on sellaista juoksukävelyä koko päivän.

Kisassa juostaan aamukuudesta puoleenyöhön saakka. Aalto piti päivän aikana kolme 15 minuutin taukoa. Yöllä kilpailijat nukkuvat kuusi tuntia. Loppuvaiheessa Aalto kertoo nukahtaneensa lyhyidenkin taukojen aikana.

Kilpailun aikana ruokailu tapahtuu juostessa. Annokset ovat pieniä, jottei juoksu vaikeudu.

Oman haasteensa tuo se, ettei maisema vaihdu. New Yorkin ultrajuoksukisan reitti on vain vajaan kilometrin mittainen pätkä Queensin kaupunginosassa.

– Kun olet kisassa mukana, sinne ei mennä katselemaan maisemia. Se on taistelua itseään vastaan, Aalto sanoo.

Kilpailun aikana kului kahdeksan paria kenkiä. Aalto kertoo, että lähes kaikki juoksijat leikkaavat kenkiin tuuletusaukon varpaille. Moni menettää silti varpaankynsiä kisan aikana.

Juokseminen on meditaatiota

Kisan perustaja Sri Chinmoy (1931-2007) oli intialaissyntyinen rauhanfilosofi ja henkisen kasvun opettaja, joka perusti meditaatiokeskuksia ympäri maailman.

Aallon mukaan ultrajuoksemisessa ruumiin ohella on olennaista kyetä hallitsemaan valittavaa mieltä. Pekka Aallolle juokseminen onkin osa meditaatiota.

– Mieli asettaa aina rajoja. Meditaatiossa pyritään aina hiljentämään mieli. Kun mieli hiljenee, niin pystyy juoksemaan paljon paremmin.

Aalto kertoo pyrkivänsä lapsenomaiseen tilaan: Lapsi elää sydämellä ja jaksaa siksi juosta paikasta toiseen koko päivän väsymättä.

Toisaalta juoksemisen myötä arvostaa myös todella pieniä asioita.

– Päivän paras hetki on kun istuu autoon. Ah, ei tarvitse juosta, naurahtaa Aalto.

Lue seuraavaksi