Pekingiin lähtevä Sanni Utriainen otti lainaa keskittyäkseen urheiluun – palkintona MM-paikka

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen teki pahimmillaan kolmea työtä. Viime keväänä väsymys pakotti tekemään rohkean ratkaisun, ja se kannatti. Utriainen on Suomen ainoa keihäsnainen 22. elokuuta alkavissa yleisurheilun MM-kisoissa.

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Viime keväänä keihäänheittäjän ammatista haaveileva Sanni Utriainen väsyi. Pahimmillaan kolme työtä vei harjoittelulta voimat, ja Utriainen pätti tehdä ratkaisun. Hän otti pankista lainan, jolla saattoi turvata juoksevat kulut. Utriainen halusi keskittyä keihäänheittoon.

– Oli vahva tunne siitä, etten ole käyttänyt kaikkia mahdollisuuksiani keihäänheittäjänä.

Jos antaa tilaa huonoille ajatuksille, pelaa itse itsensä pois ennen yhtäkään heittoa.

Sanni Utriainen

Huippu-urheilijan elämään kuuluvat harjoitusleirit ja kisamatkat. Niiden kanssa säännöllinen päivätyö on mahdottomuus, mutta myös keikkatyö vie energiaa tärkeämmältä. Utriainen kokee tehneensä oikean ratkaisun.

– Tämä on ehkä vähän riskipeliä, mutta sitä urheilu on.

MM-kisoissa tavoitteena pistesija

Nokialainen keihäänheittäjä Sanni Utriainen huomasi Kuortaneen Eliittikisoissa, että nyt lähti sellainen heitto, joka on pitkään ollut tulossa. Aavistus oli myös siitä, että keihäs lentäisi tulosrajan yli vaaditun 61 metriä.

Keihäs putosi kentälle 63.03 metrin päähän. Se ylitti kirkkaasti MM-kisojen rajan.

Utriainen on tyytyväinen. Kauan sitten asetettu tavoite on saavutettu. Hän lähtee mukaan Pekingin yleisurheilun MM-kisoihin.

– Eihän tässä voi muuta kuin tyytyväinen olla.

En ole käyttänyt kaikkia mahdollisuuksiani keihäänheittäjänä.

Sanni Utriainen

Keihästulos on Utriaisella jatkuvasti parantunut, mutta Kuortaneella onnistuminen tuntuu silti erityisen makealta. Nyt oma tulos parani kunnon harppauksella. Samalla uudella keihäsmallilla heittänyt Utriainen kirjoitti nimensä suomalaisten naiskeihäänheittäjien kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi parhaimmaksi.

– Ensin nöyrin mielen haetaan finaalipaikkaa, ja sen jälkeen pistesijoja, sanoo Utriainen Pekingin tavoitteistaan.

Myönteisyys rakennetaan joka päivä uudelleen

Sanni Utriainen ei herää aamulla tunteeseen, että tänään on hyvä heittopäivä. Hyvä ja myönteinen tunne rakennetaan päivittäin mielikuvien ja hyvän fiiliksen pohjalta. Liian ryppyotsainen ei omille tekemisilleen voi olla.

– Jos antaa tilaa huonoille ajatuksille, pelaa itse itsensä pois ennen yhtäkään heittoa. Olen opetellut katkaisemaan negatiiviset ajatukset heti.

Utriainen sanoo, että negatiiviset asiat toki käsitellään, jos siihen on tarvetta, mutta niihin ei jäädä kiinni. Kun katse käännetään myönteisiin asioihin, mieli seuraa perässä.

Pekingissä valmistaudutaan yhdessä

Lento Pekingin MM-kisoihin lähtee tiistai-iltana. Kisapaikalla tärkeisiin heittoihinsa keihäänheittäjät valmistautuvat pääosin yhdessä. Pohjatyö on jo tehty.

– Ensin palaudutaan kunnolla matkan jälkeen aikaerosta, pientä hölkkää ja venyttelyä ja ulkoilua. Seuraavalla viikolla on muutamia kunnon treenejä ja sen jälkeen se on kropan ja mielen virittelyä kisoja varten, sanoo Sanni Utriainen.