Uusia nuoria ehdokkaina saamelaiskäräjävaaleissa

Saamelaiskäräjävaaleihin on alkamassa ehdokkaaksi uusia nuoria ihmisiä. Yksi heistä on Eila Tapiola Utsjoelta. Yle Sápmi on maanantaina tavoitellut saamelaiskäräjien jäsenistöä ja selvittänyt, ovatko he alkamassa uudelleen ehdokkaaksi.

Sápmi
Eila Tapiola
Privahta

Tämän syksyn saamelaiskäräjävaaleihin on asettautunut ehdolle aivan uusia ehdokkaita ja myös nuoria ihmisiä. Yksi heistä on utsjokelainen Eila Tapiola.

Eila Tapiola kertoo, että on jo pari vuotta miettinyt alkavansa saamelaispolitiikkaan.

– Olen miettinyt jo pari vuotta alkavani saamelaispolitiikkaan, mutta en ole kuitenkaan vielä sitä tehnyt. Isäni Ilmari Tapiola alkoi jo puhumaan, että jos hän jäisi pois ja minä tulisin siihen tilalle. Niin sitten siinä kävi että lähdin ehdokkaaksi saamelaiskäräjävaaleihin, kertoo Eila Tapiola.

Eilan isä Ilmari Tapiola on jo kokenut saamelaispoliitikko ja Eilan mielestä isän saappaisiin astumisesta tulee luottavainen, mutta samalla myös hieman hirvittävä tunne.

– Varmasti kumpaakin jännittää, isä on niin pitkän työskennellyt saamelaispolitiikassa ja varmaankin kaikki tuntevat hänen poliittiset ajatukset, jos on vähänkin seurannut saamelaispolitiikkaa. Mutta hieman on samalla luottavainen tunne, kun tiedän, että apua on lähellä jos menee liian pelottavaksi.

Vaalityö ei ole vielä mielessä

Eila Tapiola ei ole ennen ollut mukana saamelaispolitiikassa, mutta hän ajatteli pääsevänsä suoraan saamelaiskäräjille.

– Joskus aloitan vaalityön. Ja nyt kyllä ajattelin päästä suoraan saamelaiskäräjille, sanoo Tapiola.

Tapiola ei ole vielä ehtinyt miettimään vaalityötä.

– En ole vielä miettinyt niin pitkälle, minulla alkaa nyt työt kun sain opettajan viran Utsjoelta. Se on minulla nyt päällimmäisenä mielessä ja sitten kun se alkaa sujumaan, keskityn enemmän vaalityöhön.

Toivoisi enemmän nuoria saamelaiskäräjille

Eila Tapiola on opiskellut luokanopettajaksi ja on nyt kirjoittamassa pro gradu -tutkimusta Oulun yliopistoon. Hän kertoo, että lasten ja nuorten asiat ovat hänen sydäntään lähellä.

– Minähän olen opiskellut luokanopettajaksi Kautokeinon saamelaisessa korkeakoulussa ja nyt kirjoitan pro gradu -tutkimusta Oulun yliopistoon. Aiheena minulla on saamelaislasten lukeminen ja tarkoituksenani on tehdä 1.-2. luokkalaisille lukutekstejä, joten uskon että lasten ja nuorten asiat tulevat olemaan sydäntäni lähellä myös politiikan saralla, kertoo Tapiola.

Tapiola toivoisi, että seuraavilla saamelaiskäräjillä olisi myös enemmän nuoria ja kolttia.

– Olen todella iloinen, kun Tiina Sanila-Aikio päätti jatkaa ehdokkaana, ja minä toivonkin, että kolttia olisi enemmän saamelaiskäräjien jäsenenä. Toivon myös, että nuoret alkaisivat ehdokkaiksi ja pääsisivät läpi.

Aikoo ajaa myös kolttien asioita saamelaiskäräjillä

Tapiola on kasvanut Utsjoella, mutta on äitinsä puolelta kolttasaamelainen. Hän haluaa ajaa myös kolttien asiaa.

– Olen myös kolttasaamelainen, mutta olen kasvanut Utsjoella, joten on hankalaa joskus tietää kolttien näkemyksiä asioihin. Mutta yritän kuitenkin. Minä olen kolttasaamelainen ja olen edellisvuonna opiskellut koltansaamen Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Saamelaiskäräjävaaleissa jotkut tulevat varmasti äänestämään omia sukulaisiaan. Tapiola uskoo, että tällainen tapa on edelleen joltain osin käytössä saamelaisissa piireissä.

– Varmasti joissain määrin, mutta olen kuullut, että Yle Sápmi aikoo tuoda esille ehdokkaiden näkemyksiä, joten ihmiset pääsevät tutkimaan kunnolla ehdokkaiden näkemyksiä ja äänestämään sen mukaan, eikä vain sen mukaan kuka se oma sukulainen on ja häntä täytyy äänestää, sanoo Tapiola.

Muitakin nuoria ehdokkaita ja uusia nimiä vaalikisassa

Juuso Sara Inari Holmberg Juuso Länsman mukana saamelaiskäräjävaaleissa
Sara Wesslin / Yle Sápmi

Viime viikolla Yle Sápmi uutisoi saamelaiskäräjävaalien ehdokkaista. Uusien tietojen mukaan saamelaiskäräjävaaleihin lähtee ehdokkaaksi myös Aslak Uula Länsman, Neeta Jääskö, Magreta Sara, Pekka Pekkala ja Pentti Valle Inarista, Aslak Holmberg ja Antti Sujala Utsjoelta, Petra Magga-Vars Sodankylästä sekä Tuomas Aslak Juuso, Per Oula Juuso ja Ulla Magga Enontekiöltä.

Pentti Valle, Antti Sujala, Pekka Pekkala ja Petra Magga-Vars ovat mukana saamelaiskäräjävaaleissa.
Sara Wesslin / Yle Sápmi

Kolttien luottamusmies Tanja Sanila Inarista ei ole vielä halunnut kommentoida ehdokkuuttaan.

Saamelaiskäräjien nykyisistä jäsenistä ja varajäsenistä ehdokkaaksi eivät ala Arto Pohjanrinne, Janne Näkkäläjärvi, Anna Morottaja, Tauno Haltta, Veikko Guttorm ja Pertti Heikkuri. Nihkolas Valkeapää ja Ilmari Tapiola eivät vielä kerro ovatko alkamassa ehdokkaiksi. Yle Sápmi ei ole tavoittanut Yrjö Mustaa, Rauni Äärelää ja Antti Aikiota.

Vaalilautakunta julkaisee lopullisen ehdokasluettelon huomenna keskiviikkona. Ilmoittautumisaika ehdokkaaksi loppui viime perjantaina ja tähän mennessä on tullut 38 ehdokashakemusta.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi kertoi perjantaina, että vaalilautakunnan täytyy vielä tarkistaa, että kaikki ehdokkaaksi hakeneet ihmiset kuuluvat saamelaiskäräjien vaalilluetteloon ja että jokaisella ehdokkaalla on kolme asiamiestä, jotka ovat myös vaaliluettelossa.