1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Lapsen aarteita" lähtee etsimään koko perhe

Toinen haluaa olla ensimmäinen uudella kätköllä, toiselle riittää kun kätkön joskus edes löytää. Moderni aarteenetsintä eli geokätköily on kasvattanut suosiotaan ja pelkästään Suomesta löytyy yli 50 000 kätköä.

Mila Auvomaa kantaa sylirepussa perheen nuorimmaista Kieloa, kun Selja tarkkailee gps-paikanninta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mikko ja Mila Auvomaa hurahtivat geokätköilyyn kahdeksan vuotta sitten. Silloin Suomesta oli listattuna kätköjä 4 000 kappaletta. Kätköjen määrä on yli kymmenkertaistunut, tänä päivänä löydettäviä on yli 50 000 kappaletta.

– Etsimme kätköjä retkillä ja kaupunkilomien yhteydessä. Geokätköily on mukava koko perheen harrastus. Samalla näkee uusia paikkoja ja se motivoi lapsia liikkumaan, Mikko Auvomaa kertoo.

Kätköistä löytyy lapsen aarteita: yllätysmunien rihkamaa ja pientä tavaraa.

Mila Auvomaa

Geokätköilemään houkuttaa Auvomaiden mukaan lapsenomainen löytämisenilo ja uusien paikkojen näkeminen. Tutuistakin paikoista löytää uusia puolia kätköjen etsimisen yhteydessä.

Naamioitu muurahaispesä piilotti kätkön

Osa kätköistä on helposti löydettävissä, osan käsiinsä saamiseksi joutuu tekemään töitä ja raapimaan päätään. Lasten kanssa etsitään helppoja kätköjä.

– Tyypillinen kätkö on pakasterasia. Voi olla pieniä kätköjä, jotka ovat vanhan ajan filmipurkeissa. Helpoimmat piilot ovat kiven kolossa, mutta toiset voivat olla todella hyvin naamioituja, kertoo Mila Auvomaa.

Kätköstä löytyi simpukoita. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mila Auvomaa kertoo kätköstä, jonka perhe huomasi vasta tajuttuaan, että yksi metsän muurahaispesistä ei olekaan aivan tavallisen pesän näköinen. Pesä oli rakennettu rakennusmassasta ja sisään oli koverrettu piilo kätkölle.

– Kätköistä löytyy lapsen aarteita: yllätysmunien rihkamaa ja pientä tavaraa. Mitään arvokasta kätköihin ei saa laittaa.

Geokätköilemään vaikka keskellä yötä

Joskus on käynyt niinkin, ettei kätköä löydykään. Joskus kätkö oli niin korkealla puussa, ettei sitä haettu ollenkaan.

Selja Auvomaa

Ensimmäistä luokkaa käyvälle Selja Auvomaalle geokätköily on jännittävää.

– Löytyykö kätkö vai ei? Joskus on käynyt niinkin, ettei kätköä löydykään. Joskus kätkö oli niin korkealla puussa, ettei sitä haettu ollenkaan, Selja kertoo.

Seljan pikkusiskon Pihlan mielestä paras löytynyt aarre on simpukka. Geokätköilyretkille lähtee mukaan myös perheen nuorimmainen, alle vuoden ikäinen Kielo.

Kätköilijät piilottavat itse kätköjä ja löydettyjen kätköjen tilalle jätetään uusi aarre seuraavalle löytäjälle. Auvomaat ovat itse piilottaneet puolisen tusinaa kätköä. Osa kätköilijöistä on aktiiveja, jotka etsivät pari tuhatta kätköä vuodessa. Auvomaille sen sijaan riittää, että kätkön löytää joskus.

– Jos aivan hurahtaa geokätköilyyn, voi puhelimen laittaa sanomaan "bing!" kun uusi kätkö on piilotettu alueelle. Hurahtaneimmat saattavat lähteä vaikka yöllä hakemaan kätköä. Monet haluavat saada first to find -merkintöjä itselleen, Mila Auvomaa kertoo.

_Auvomaan perheen tapasi toimittaja Titta Puurunen. _