Hyppää sisältöön

Metsästyssimulaattori säilyttää tuntuman ampumiseen vuoden ympäri

Metsästysseurat ovat hankkineet metsästyssimulaattoreita houkutellakseen nuoria mukaan metsälle. Simulaattori tarjoaa myös kokeneemmille metsästäjille mahdollisuuden ampumataitojen ylläpitoon ja parantamiseen. Noin kymmenentuhannen euron laitteita on jo useilla metsästysseuroilla.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Metsästyssimulaattoreista odotetaan nuorennusleikkausta metsästysseurojen ukkoutuvaan porukkaan. Maalahden metsästysseurat hankkivat yhdessä lähes kymppitonnin maksavan simulaattorin jäsentensä käyttöön ja nuorten houkuttelemiseksi mukaan metsälle.

– Nuoria tarvitaan ja ja tämä on selvästi kiinnostava. Talo on välistä täynnä nuoria ja tietysti meitä vanhempia harjoittelemassa, kertoo Maalahden riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Janne Björklund.

Simulaattorissa jäljitellään metsästystapahtumaa mahdollisimman luontevasti. Riistan liikettä voidaan nopeuttaa ja ammuttavaa matkaa pidentää.

Metsästäjien mielestä simulaattori antaa yllättävän luontevan vaikutelman metsästystilanteesta.

– Kyllä tuntuu ihan aidolta. Tässäkin pitää ottaa ennakko ammuttaessa. Ja kun osut, se tuntuu samalta kuin ampuisit ja osuisit oikeasti, sanoo nuori maalahtelainen metsästäjä Isac Hemming.

Hänen mukaansa on erityisen tärkeää saada pitää tuntumaa yllä koko vuoden. Metsästyskauden viimeisen ja seuraavan kauden ensimmäisen laukauksen välissä on pitkä aika ja nyt kauden alussa on hyvä, kun tuntuma riistan ampumiseen on tallessa.

– Kyllä meillä on ampumaratakin ja siellä savikiekkojen heitin, mutta tämä tulee paljon halvemmaksi, laskeskelee Isac Hemming.

Villisikaa, hirveä ja lintuja

Simulaattori tarjoaa harjoittelumahdollisuuden lintujen, hirven ja villisian metsästysammuntaan. Lisäksi laitteesta löytyy haulikolle skeet- ja trap- ammuntaa, kiväärille mm. tarkkuusammuntaa  ja pistoolille practical- ammuntaa. Kaikkia voi ampua yksin tai kaverin kanssa kisaten.

Simulaattorin tärkeä anti on ammunnan analysointi: miten ampuja seuraa liikkuvaa kohdetta ja miten tasaisesti laukaiseminen onnistuu. Virheet ja onnistumiset paljastuvat grafiikassa.

– Tämä on tärkeää. Ampumataidon kehittäminen on oltava jatkuvaa. Silloin vältetään turhia laukauksia eikä haavoiteta eläintä, sanoo Janne Björklund.

Simulaattori antaa mahdollisuuden myös kilpailujen järjestämiseen. Maalahdessa järjestetään ensi syksynä ensimmäinen metsästysammunnan simulaattorikisa.