1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen albiinovalas jälleen Australian vesillä – video

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko kyse kuuluisasta valkoisesta Migaloo-valaasta.

luonto
Valkoinen valas.
Valaankatseluretkellä olleet turistit kuvasivat valasta maanantaina.

Australian kaakkoisrannikolla Queenslandin osavaltion edustalla nähtiin maanantaina albiinoryhävalas. Useat valaankatseluretkellä olleet veneet ja sadat ihmiset seurasivat valasta sen uidessa aivan pinnan tuntumassa.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko nähty valas kaikkein kuuluisin valkoinen valas nimeltään Migaloo.

Migaloo on kuuluisa erityisesti Australian itärannikolla, jonka se on ohittanut muuttomatkallaan jo 23 vuoden ajan. Se houkuttelee valaiden muuttoaikaan paikalle runsaasti turisteja, jotka toivovat näkevänsä edes vilauksen harvinaisesta merinisäkkäästä.

Havaittu eläin liian pieni julkkisvalaaksi?

Merieläinpuisto Sea Worldin asiantuntija Trevor Long sanoo, että kyse ei ole Migaloosta.

– Se on pienempi kahdesta valkoisesta valaasta, jotka uivat Australian itärannikolla. Se on valas, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, ja joka on nimetty Migaloon pojaksi. Migaloo on aikuinen valas ja tämä on ainakin viisi metriä pienempi, Long sanoi.

Southern Cross -yliopiston tutkija Wally Franklin sanoi kuitenkin olevansa varma, että valas on Migaloo. Hänen mukaansa vuonna 1992 ensimmäisen kerran nähdyllä Migaloolla on tunnistettavat muhkurat selkärangassaan ja Franklin sanoi nähneensä ne videon valaalla.

– Meillä ei ole kuvia, joista voisimme tehdä varman tunnistuksen, mutta minä olen nähnyt Migaloon ja toisen valkoisen valaan ennenkin ja pelkästään koon perusteella tämä ei ole Migaloo, Long puolestaan totesi.

Myös Uuden-Seelannin vesillä on nähty valkoinen valas heinäkuussa, mutta ei ole tietoa, onko se Migaloo vai jokin toinen eläin. Alueella viihtyy useampikin kokonaan tai osittain valkoinen valas, joten erehtymisen vaara on olemassa.

Havainnot Migaloosta voivat käydä harvinaisemmiksi

Longin mukaan havainnot Migaloosta voivat käydä harvinaisemmiksi nyt kun se on vanhempi.

– Vanhempana se saattaa uida kauempana merellä. Toisaalta valaat voivat uida rannikon ohitse myös pimeällä tai myrskyisessä säässä, kun ihmiset eivät voi purjehtia merellä, joten se saattaa aivan hyvin ohittaa rannikon tietämättämme.

Tuhannet ryhävalaat uivat huhtikuun ja elokuun välillä Australian itärannikkoa pitkin pohjoiseen lämpimämpiin vesiin niiden ruokailualueelta Antarktiksen rannikolta ja takaisin. Migaloo kuuluu Australian itärannikon ryhävalaspopulaatioon, jonka koon uskotaan olevan jotain 15 000 ja 17 000 yksilön välillä. 1960-luvulla kanta vajosi jopa vain reiluun sataan yksilöön valaanpyynnin vuoksi. Ryhävalaat nostettiin Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Punaisella listalla (siirryt toiseen palveluun) vähiten vaarassa olevien lajien kategoriaan jo muutama vuosi sitten.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi