Harvinaisiksi luullut lajit viihtyvät Selkämerellä: "Kukaan ei ole tajunnut tutkia näitä ennen"

Tutkijat ovat yllättyneet kesän aikana Selkämerellä. Merestä löytyy luultua enemmän harvinaisten lajien yksilöitä. Koko kesän käynnissä olleen Metsähallituksen inventoinnin tietoja käytetään muun muassa merialueiden rakennuskaavoituksessa ja suojelutyössä.

luonto
Sukeltaja tutkii Selkämeren pohjaa
Juho Yli-Rosti / Metsähallitus

Metsähallituksen tutkimustiimi on kolunnut Selkämeren pohjaa koko kesän. Vastaan on tullut myös yllätyksiä.

– Siellä on lajeja, joiden on kuviteltu olevan hirveän harvinaisia. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, ettei kyseisiä lajeja kukaan ole merellä aiemmin edes tutkinut, kertoo suojelubiologi Heidi Arponen Metsähallituksesta.

Varsinkin harvinaiseksi luokiteltuja makeanveden lajeja viihtyy mainiosti Selkämeren saarien rantavesissä. Esimerkiksi harvinaisena pidettyä ruusulevälajia löytyy Selkämereltä varsin yleisesti loppukesällä.

Punalevien ja putkilokasvien valtakunta

Loppumetreillä olevan 10-vuotisen Velmu-tutkimusprojektin tarkoituksena on selvittää, mitä Suomen merenpohjissa oikein kasvaa ja mistä pohja on muodostunut. Porin edustalla kattaus on sukeltajan mielestä monipuolinen.

– Vastaan on tullu todella paljon punaleviä ja rihmaleviä. Sinisimpukoita löytyy paljon ja tietysti putkilokasveja, luontokartoittaja Roosa Mikola luettelee.

Valtava määrä tietoa ei jää suinkaan vain tutkijoiden arkistoihin, vaan siitä hyötyvät niin mökkiläiset kuin kuntien päättäjätkin.

– Tarkoitus on saada lajien levinneisyys- ja yleisyyskartat yleisön nähtäville nettiin. Jos täällä rakennetaan väyliä, tehdään ruoppauksia tai mitä tahansa, niin näiden tutkimustulosten avulla pystytään suojelemaan tarvittavia alueita, suojelubiologi Heidi Arponen toteaa.