Koulun pitäisi osata vasta tähän:Tuleeko hyväksi formulakuskiksi historian kirjoja lukemalla?

Koululaitos kärvistelee Suomessakin suuren muutoksen kourissa. Netti haastaa perinteiset koulukirjat ja tavat opiskella. Oppilaiden motivaatio lukea ja oppia hiipuu. Erityisesti se näkyy nyt pojissa. Opettajatkin odottavat jotain suurta muutosta tapahtuvaksi

Kotimaa
Punatukkainen nainen katsoo kevyen liikenteen raitilla kameraan
Tervakosken koulun rehtori Sisko Lievonen kertoo, että koulujen työrauhaongelmat ovat lisääntyneet. Oppilaiden lisäksi myös henkilökunta uupuu.Niinpä muutosta kaivataan ja keinoja mietitään parhaillaan.Mikko Moilanen / Yle

Varsinkin pojilta usko koulunkäynnin merkitykseen tuntuu hiipuneen ja sitä myötä kiinnostus kouluaineiden pänttäämiseen. Yhteiskunta ympärillä on muuttunut niin paljon, että perinteisellä koulunkäynnillä ei ole enää niin paljoa merkitystä.

– Monet löytää kiinnostuksen kohteensa muita teitä pitkin. Sosiaalinen media on tuonut esimerkiksi monet urheilijat lähemmäksi. Tuolloin pohditaan sitä, että tuleeko hyväksi formulakuskiksi historian kirjoja lukemalla. Tähän haasteeseen vastaamisessa meillä opettajilla on kovasti tekemistä, pohtii Janakkalan Tervakosken koulun rehtori Sisko Lievonen.

Tuleeko hyväksi formulakuskiksi historian kirjoja lukemalla

Sisko Lievonen

Tervakosken koulun henkilökunnassa on yhdessä etsitty ratkaisua siihen, miten ajan tuomaan muutokseen pitäisi käydä käsiksi.

– Tilanne on hieman ristiriitainen. Tavallaan vähän jännittää, että osataanko me vastata tuohon haasteeseen ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Toisaalta tämä on tervetullut muutos, sillä koulujen työrauhaongelmat ovat lisääntyneet ja ne uuvuttavat oppilaiden lisäksi myös henkilökuntaa. Muutosta kaivataan ja keinoja mietitään, Tervakosken koulun rehtori Sisko Lievonen sanoo.

Oppimistulokset ovat heikentyneet viime vuosina

Suomalainen koulumaailma on muutenkin muutoksen kourissa, sillä uudet opetussuunnitelmat astuvat voimaan syksyllä 2016.

Kouluissa pohditaankin mitä muutos on ja mitä se tarkoittanee käytännössä.

Jotain suurta pitäisi tapahtua, jotta oppilaat ensinnäkin viihtyisivät

Sisko Lievonen

– Jotain suurta pitäisi tapahtua, jotta oppilaat ensinnäkin viihtyisivät suomalaisessa koulussa paremmin ja että meidän oppimistulokset palaisivat takaisin sille loistavalle tasolle missä ne vielä muutama vuosi sitten olivat.

Opettajille järjestetyissä koulutuksissa on pohdittu muun muassa oppilaiden osallisuuden lisäämistä sekä vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä.

– Nyt pidetään tärkeänä oppiainerajojen rikkomista ja kokonaisopetusta, jossa oppilaan ääni kuultaisiin. Oppilaan motivaatio ja kiinnostus pitäisi olla ykkösenä. Oppilaan pitää olla innostunut koulutyöstä, koska tuolloin hän on halukas tekemään töitä sen oman oppimisensa eteen, Sisko Lievonen miettii.