Isää syytetään lapsikaappauksesta Ruotsiin

Kuusamolaismies kuljetti lapsen Ruotsiin kesällä 2009 ja piilotteli lasta tämän äidiltä kaikkiaan yli kolmen vuoden ajan.

Kotimaa
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Kuusamon käräjäoikeudessa on alkanut lapsikaappausjutun käsittely. Syyttäjä vaatii kuusamolaiselle miehelle rangaistusta vapaudenriistosta ja lapsikaappauksesta.

Lapsen isä oli jättänyt palauttamatta vajaan vuoden ikäisen lapsen tämän äidille alkuvuodesta 2009, vaikka lapsi oli määrätty asumaan äitinsä luona.

Mies vei lapsen saman vuoden kesällä Ruotsiin.

Lapsi löytyi vuonna 2012 Ruotsista, missä hänet otettiin huostaan ja palautettiin Suomeen. Kaikkiaan isä piti lastaan luonaan yli kolmen vuoden ajan.

Kuusamon käräjäoikeuden päätöksen mukaan lapsen huoltajuus oli uskottu yksin lapsen äidille syksyllä 2009. Rovaniemen hovioikeus päätti kesällä 2010, ettei käräjäoikeuden päätöstä muuteta.

Myös lapsen isoäiti syytteessä

Syyttäjä vaatii lapsen isälle ehdollista vankeutta ja sakkoja. Lapsen isoäiti on syytteessä avunannosta lapsikaappaukseen ja vapaudenriistoon.

Syytettyinä on lisäksi kaksi muuta, joita epäillään avunannosta vapaudenriistoon.

Koko lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan prosessin aikana lapsen isä oli syyttäjän mukaan ollut piilossa ja piilotellut lasta. Lapsen äiti ei ollut tietoinen, missä lapsi vuosien ajan oli.

Ensimmäisenä asiasta kertoi sanomalehti Kaleva.