Romutuspalkkio tuonut vain pienen piristysruiskeen autoromuttamoille

Heinäkuussa lanseerattu romutuspalkkiokokeilu ei ole ruuhkauttanut romuttamoja Keski-Suomessa.

Vanhojen autojen romutussuunnitelma
Autoja kierrätyskeskuksella.
Esa Huuhko / Yle

Autojen romutuspalkkio ei ole ruuhkauttanut autopurkaamoja Keski-Suomessa. Vaikka heinäkuussa lanseerattu romutuspalkkiokokeilu on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle, yksittäisillä romuttamoilla tämä näkyy vain pienenä toiminnan vilkastumisena.

Ympäri Keski-Suomea romutettavien autojen määrä on kampanjan aikana lisääntynyt muutamalla kappaleella purkaamoa kohden. Esimerkiksi Jämsänkosken Autopurkaamolle romutuspalkkioautoja on tullut alle kymmenen.

Jyväskylässä Kuusakoskella tilanne on kutakuinkin sama: ruuhkaa ei ole päässyt syntymään.

– Kesäaikaan on huomattu, että piristymistä on tapahtunut. Kyselyitä on tullut yksityishenkilöiltä ehkä enemmän kuin normaalisti ja autoja on henkilökohtaisesti käyty tuomassa romutuspalkkion takia, kertoo asiakaspäällikkö Pasi Puranen.

Tyypillisesti romutettavat autot ovat 90-luvun alun autoja. Kampanjan aikana kuluttaja saa 1 500 euron alennuksen uudesta autosta, kun romuttaa yli 10 vuotta vanhan auton ja ostaa tilalle uuden, päästöpihin auton.

Autoliikkeiltä kerättyjen tietojen mukaan romutuspalkkiokokeilun aikana on kertynyt 1 130 uuden auton tilausta koko maassa. Henkilöautojen romutustodistuksia kirjoitettiin heinäkuussa lähes 6 500 kappaletta, joka on 22,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Kuluvan vuoden alusta lukien romutustodistuksia on kirjoitettu reilut 31 000 kappaletta.

Kampanja on voimassa vuoden loppuun.