Lukijat tyrmäävät pikkulasten videoblogit: "Miten joku taapero voisi tietää, missä rajat kulkevat"

Pienen lapsen itse tekemät julkiset leikkivideot ja videoblogit saattavat kääntyä lasta vastaan. Ylen lukijat pelkäävät videoista seuraavan kiusaamista ja loanheittoa. Netti on mokien suhteen armoton, lukijat huomauttavat.

Kotimaa
Videoblogeja listassa kännykän näytöllä.
Hanna Lumme / Yle

Ylen lukijoiden mielestä pienten lasten ei pidä antaa julkaista videoitaan julkisesti nettiin ilman vanhempien lupaa. Pikkulasten videoblogit ja esimerkiksi julkiset leikkivideot ovat kuitenkin parissa vuodessa kasvaneet ilmiöksi. Niitä löytyy Youtubesta tuhansia.

Moni näkee videoissa riskin joutua esimerkiksi kiusatuksi.

Nimimerkki Marja ei antaisi lapsen videoida itseään Youtubeen – ainakaan, jos lapsi haluaisi kuvata itseään.

– Myöhemmin lapsen kasvaessa hän todennäköisesti pitäisi videoita noloina ja katuisi niiden julkaisemista. Ainoastaan videoita, joissa hän ei itse esiinny tunnistettavasti, saattaisin harkita, jos olisin ensin itse nähnyt ne. Videoiden pitäisi olla neutraaleista asioista, esimerkiksi eläinvideoita.

NimimerkkiPöyristynytkummastelee videot sallivia vanhempia.

Myöhemmin lapsen kasvaessa hän todennäköisesti pitäisi videoita noloina ja katuisi niiden julkaisemista.

Nimimerkki Marja

– Järkyttävää, että tällaista tapahtuu! Nykymaailma on sokaissut myös vanhempien silmät ja "kaikkihan sitä tekee" tai "tämä on tätä päivää" eivät todellakaan ole päteviä selityksiä. Lapsella on oikeus yksityisyyteen ja vanhemmalla on velvollisuus valvoa tätä yksityisyyttä, sillä lapsi ei itse siihen kykene!

– Älkää antako pienelle lapsellenne syytä tulla kiusatuksi, kirjoittaa myös nimimerkki Samat kokemukset.

"Lapsi voi aikuisena kokea ahdistavana"

NimimerkkiPaluu arkeenhuomauttaa, että lapset viettävät muutenkin liikaa aikaa älypuhelin kädessään. Hänestä moni aikuinenkaan ei ole sisäistänyt, miten netissä kannattaa käyttäytyä.

Nykymaailma on sokaissut myös vanhempien silmät, ja "kaikkihan sitä tekee" tai "tämä on tätä päivää" eivät todellakaan ole päteviä selityksiä.

Nimimerkki Pöyristynyt

– Miten joku taapero voisi tietää, missä rajat kulkevat.

Moni lukija kertoo yllättyneensä siitä, että lasten videoblogit ja muut julkiset videot ovat kaikesta huolimatta niin yleisiä.

– Olen sanaton. En tiennyt, että noin nuoret laittavat omia videoitaan nettiin. Joissakin otoksissa kyllä kävi selville, että lapsi taisi kuvata salaa vanhemmiltaan. Videot sinänsä olivat harmittomia, mutta silti ainakin minun maalaisjärkeni ei pidä tätä hyvänä asiana, _Sanaton _toteaa.

– Joskus aikoinaan koulussa opetettiin, ettei omaa nimeä tai osoitetta pidä antaa netissä kenellekään. Netikettiin kuului esiintyä keksityllä nimimerkillä. Mutta monissa palveluissa on vaatimuksena oikealla nimellä tai puhelinnnumerolla esiintyminen, kirjoittaa nimimerkkiNimetön.

En tiennyt, että noin nuoret laittavat omia videoitaan nettiin.

Nimimerkki Sanaton

– Lapsi voi aikuisena kokea ahdistavana, että koko maailma on saanut halutessaan katsoa hänen leikkejään videolla. Vastuu on yksiselitteisesti aikuisella! tiivistää puolestaan Kasvatustieteiden maisteri.

"Kaikkea voidaan käyttää kiusaamiseen"

Osa lukijoista piti lasten julkisia nettivideoita harmittomina, kunhan vanhemmat seuraavat jälkikasvunsa puuhia.

Miten onnekas olin, kun internetin tullessa olin jo murkkuikäinen ja sopivan epäluuloinen.

Nimimerkki Kukkapuska

– Olen joskus miettinyt, miten onnekas olin, kun internetin tullessa olin jo murkkuikäinen ja sopivan epäluuloinen. Ymmärsin, miten kaikkea, mitä sanon voidaan käyttää kiusaamiseen. On tullut kasvettua netin mukana ja sopeuduttua sen ihmeisiin, kirjoittaa Kukkapuska.

Hän kertoo, että antaisi lapsen videoida itseään, mutta siitä tehtäisiin koko perheen yhteinen harrastus.

"Tajusin ilman vanhempien saarnojakin"

NimimerkkiNuoritubettajahuomauttaa, että Youtubesta lapsi voi löytää hyviä nettikavereita. Yhteenkuuluvuuden tunne ikätovereiden kanssa on tärkeää, ja sitä voi lisätä esimerkiksi oman videoblogin pitäminen.

Vanhemmat eivät usein tiedä lapsen videoista, ennen kuin on liian myöhäistä ja video on muuttunut kiusaamisen välineeksi.

Nimimerkki Nuoritubettaja

– Mutta internet on virheiden suhteen armoton. Nettiin on hyvä laittaa omalla nimellään ja naamallaan vain sellaisia asioita, joita kehtaisi näyttää myös isovanhemmilleen, tuleville työnantajilleen ja koko koululle.

– Toisaalta ongelman luo myös lapsen itsenäistymisen tarve. Vanhemmat eivät usein tiedä lapsen videoista, ennen kuin on liian myöhäistä ja video on muuttunut kiusaamisen välineeksi. Tämän vuoksi olisi hyvä, että vanhemmat kasvattaisivat lapsiaan siten, että pyytäisivät näyttämään videot ennen kuin ne ladataan YouTubeen, hän jatkaa.

Ikärajoja ei välttämättä kannata koventaa, koska se tuskin auttaa.

Nimimerkki Teinin mielipide

Nimimerkki Teinin mielipide toivoo, että kouluissa olisi nykyistä enemmän mediakasvatusta, jossa punnittaisiin omien videoiden hyötyjä ja haittoja.

– Itse tajusin ilman vanhempien saarnojakin, mitä nettiin kannattaa laittaa. Ikärajoja ei välttämättä kannata koventaa, koska se tuskin auttaa, onhan YouTubessakin paljon alle 13-vuotiaita...

– Seiskalla meillä oli kavereiden kanssa Whatsapp-ryhmä, jonne kuvasimme omia vlogeja. Niitä ei jaettu mihinkään muualle, joten se olisi turvallinen vlogausvaihtoehto myös nuoremmille, jos videoita haluavat tehdä! hän sanoo.