1. yle.fi
  2. Uutiset

EU: Kreikan lainaohjelmasta saavutettu periaatteellinen sopu – ei vielä poliittista päätöstä

Kreikkalaislähde sanoo Reutersille, että kreikkalaispankkeja on määrä pääomittaa nopeasti kymmenellä miljardilla eurolla.

talous
Kreikan talousministeri Euclid Tsakalotos ennen maan lainapakettia käsittelevän kokouksen alkua Ateenassa 11. elokuuta.
Kreikan talousministeri Euclid Tsakalotos ennen maan lainapakettia käsittelevän kokouksen alkua Ateenassa 11. elokuuta.Olivier Hosler / EPA

Euroopan komission mukaan Kreikka ja sen lainoittajat ovat päässeet periaatteelliseen yhteisymmärrykseen Kreikan uuden lainaohjelman ehdoista. Poliittista päätöstä kolmannesta lainaohjelmasta ei ole vielä tehty, komissio kertoi tiistaina.

– Instituutiot ja Kreikan viranomaiset saavuttivat periaatteellisen yhteisymmärryksen tekniseltä pohjalta. Seuraava askel on poliittisen arvion tekeminen, EU-komission tiedottaja Annika Breithardt sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin on määrä keskustella tiistain aikana Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.

Breithardt sanoi odottavansa, että myös EU:n talous- ja rahoituskomitea pitää puhelinkokouksen tänään tiistaina. Kaikki EU-maat ovat edustettuina jäsenvaltioiden talous- ja finanssipolitiikkaa koordinoivassa komiteassa.

Komission ja kreikkalaisvirkamiesten mukaan lainaehtojen muutamista pienistä yksityiskohdista pitää edelleen neuvotella, mutta pääosin sopu on löytynyt.

Kreikkalainen virkamieslähde sanoo Reutersille, että Kreikan kolmivuotisen lainaohjelman suuruus olisi 85 miljardia euroa. Lähteen mukaan kreikkalaispankkeja on tarkoitus pääomittaa pikaisesti kymmenellä miljardilla eurolla, ja pääomitus on määrä viedä päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Reutersin nimettömät virkamieslähteet odottavat, että Kreikan parlamentti hyväksyy lainasopimuksen keskiviikkona tai torstaina ja euroryhmä siunaa sen perjantaina. Lainasovun takarajana on pidetty elokuun 20. päivää, koska silloin erääntyy Kreikan seuraava lainaerä EKP:lle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi