Kaatopaikoille kärrättiin aiemmin kaikki öljyistä akkuhappoihin – nyt tutkitaan vaikutuksia

Kainuussa tutkitaan vanhojen kaatopaikkojen vaikutusta pohjaveden ja maaperän tilaan. Tutkimuskairauksia tehdään muun muassa Kajaanissa Maaston kaatopaikalla ja läheisellä Lohtajan asuinalueella.

luonto
Maaperän ja pohjaveden tilaa tutkitaan Lohtajan Maaston kaatopaikalla.
Kalle Heikkinen / Yle

Kun Kajaanin Maaston vanha kaatopaikka oli vielä käytössä vuosikymmeniä sitten, lainsäädäntö ei jätteiden vientiä rajoittanut. Kaatopaikalle vietiin 1950-luvulta 1980-luvulle asti monenlaista jätettä.

– Aikoinaan tähän on tuotu ihan kaikkea: öljyjä, liuottimia, akkuhappoja, listaa Kainuun ELY-keskuksen suunnittelija Janita Peltonen.

Kainuun ELY-keskus tutkiikin nyt vanhojen kaatopaikkojen vaikutusta pohjaveden ja maaperän tilaan. Tutkimuksia tehdään loppukesän ja syksyn aikana kairakoneella muun muassa Maaston kaatopaikalla Kajaanissa.

– Lainsäädäntö edellyttää, että pilaantumisen ja puhdistustarpeen arviointi tehdään pilaantuneiksi epäillyille alueille, varsinkin tällaisissa lähellä asutusta tai pohjavesialueilla oleville kohteille, Peltonen kertoo.

Kaatopaikan ja läheisen Lohtajan asuinalueen maaperästä otetaan kairakoneilla näytteitä ja sinne asennetaan pohjavesiputkia.

– Todennäköistä on, että viitteitä haitta-aineista tulee löytymään. Sitä me selvitetämme, onko niitä määrällisesti niin paljon ja ovatko ne sen laatuisia, että ne aiheuttavat riskiä, Peltonen toteaa.

– Tässä on ollut asutusta ollut jo usean kymmentä vuotta, joten varmaan jotain olisi jo selvinnyt, jos kovin suurta haittaa olisi, hän lisää.

Tietoa parissa kuukaudessa

Mikäli öljyjä, metalleja tai liuotinyhdisteitä löytyy haitallisia määriä, pohjavesiä voidaan pyrkiä puhdistamaan tai muuttaa niiden suuntaa.

Tässä on ollut asutusta ollut jo usean kymmentä vuotta, joten varmaan jotain olisi jo selvinnyt, jos kovin suurta haittaa olisi.

Janita Peltonen

– Joissakin paikoissa kaatopaikka on myös siirretty toiseen paikkaan, mutta se on aika epätodennäköinen vaihtoehto.

Kainuussa on yhdyskuntajätteen kaatopaikkoja noin 60, joista osa on vielä käytössä, mutta suurin osa suljettu.

Tutkimuksia tehdään myös Salmijärven sairaalan kaatopaikalla, Kuhmon Kalevalan liikuntakeskuksen ampumaradalla ja Hyrynsalmen sodanaikaisten öljyvarastojen ympäristössä. Tutkimus valmistuu syksyn aikana.

– Kaikki tutkimukset tehdään kaupungin alueella, ei tulla kenenkään tontille. Pyrimme siihen, ettei Lohtajan asuinalueen asukkaille aiheutuisi häiriöitä.