Tiernapojat-patsas sai miekkansa takaisin – video

Rotuaarin Tiernapojat-patsaan miekka katkaistiin toukokuussa ilkivaltaisesti. Tiistaina taidevalajat saapuivat Lapinlahdelta saakka korjaamaan patsasta. Aivan yksinkertaisesta hommasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan työ on millimetrin tarkkaa.

patsaat
Rotuaarin Tiernapojat-patsas sai toukokuussa katkenneen miekkansa takaisin.
Rotuaarin Tiernapojat-patsas sai toukokuussa katkenneen miekkansa takaisin.

Rotuaarin Tiernapojat-patsas menetti miekkansa ilkivallan takia toukokuussa. Tänään patsaan miekka korjattiin takaisin paikalleen. Patsaan muotoilija Sanna Koivisto oli paikalla valvomassa taidevalajien korjaustyötä.

– Taidevalajat Kirsi Siponen ja Jyrki Roivainen, jotka ovat tämän teoksen valaneet, ovat nyt korjaamassa sitä. Puuttuva miekka on toimitettu tähän paikalle ja miekkaan ja veistokseen on porattu tila vahvistavaa terästankoa varten, Koivisto kertoo korjausprosessista.

Kun miekan ja veistoksen yhdistävä tanko on sisällä, saumakohta tig-hitsataan ympäriltä umpeen, happokäsitellään ja viimeistellään mehiläisvahalla. Terästangon asettaminen on tarkkaa, sillä sen täytyy olla millilleen oikean mittainen sekä asettua juuri sopivasti veistokseen. Mitään näkyvää jälkeä korjaustyöstä taiteilija Koiviston mukaan ei pitäisi patsaaseen jäädä.

Patsaita murjotaan vain harvoin

– Tällaisia korjaustarpeita tulee ilmi harvemmin. Minun kahdenkymmenen vuoden urani aikana tämä tapaus on kolmas – onneksi näitä tulee sen verran harvoin, Kirsi Siponen sanoo.

– Riippuu tietysti veistoksesta. Kuvanveistäjänkin täytyy miettiä minkälaisia ulokkeita niihin tulee, taidevalaja vitsailee taiteilija Sanna Koivistolle.

Siponen harmittelee, että patsas joutui ajattelemattomien ihmisten voimien kokeilun uhriksi. Jos alkuperäistä miekkaa ei oltaisi löydetty, olisi Siposella ja Roivaisella kuitenkin ollut muotti uuden miekan valamiseen, ettei Koiviston olisi tarvinnut muotoilla täysin uutta miekkaa. Onneksi ilkivallan tekijöiden hallusta löydetty miekka saatiin takaisin ja uuden miekan valamiseen kuluvalta vaivalta säästyttiin.