Keminmaan viimeisen kyläkoulun lakkauttaminen taas esille – hanke kuopattiin keväällä

Keminmaan kunnanhallitus käsittelee tiistaina Liedakkalan koulun lakkauttamisesta tehtyä valtuustoaloitetta. Uusintakäsittelyä perustellaan sillä, että kunnan talous ei ole kohentunut.

Keminmaa
Liedakkalan koululaiset osoittavat mieltään koulun lakkauttamista vastaan Keminmaan kunnantalon edustalla lokakuussa 2014.
Liedakkalan koululaiset osoittivat mieltään koulun lakkauttamista vastaan ennen valtuustonkokousta lokakuussa 2014.Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaassa pohditaan taas Liedakkalan koulun kohtaloa. Kunta päätti jo kerran lakkauttaa koulun viime syksynä säästösyistä, mutta pyörsi päätöksensä keväällä. Kunnanhallitus käsittelee tiistaina valtuustoaloitetta Liedakkalan koulun lakkauttamisesta ensi vuoden alusta.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jyrki Savikuja perustelee aloitetta Keminmaan heikolla taloudentilalla.

– Kunnan taloudellinen tilanne ei ole elpynyt. Aikaisempia päätöksiä tehtäessä yksi ehdoista oli, että asiaa tarkastellaan uudestaan, jos kunnan taloudellinen tilanne ei parane.

Perusuomalaisten lisäksi aloitteen takana on keminmaalaisten parhaaksi -ryhmän ja keskustan valtuutettuja.

Lakkauttamisen perusteet ennallaan

Lakkauttamista perustellaan samoilla argumenteilla kuin aiemmin.

– Se olisi kaikkein oikeudenmukaisin päätös Keminmaan noin 600 alakoululaisen kannalta. Silloin ei jouduttaisi puuttumaan materiaalihankintoihin, ryhmäkokoihin ja muihin asioihin, joilla on suuri merkitys opetuksen laadun kannalta.

– Tällä hetkellä ratkaisu on epäoikeudenmukainen myös Liedakkalan koululaisten kannalta. Noin seitsemän kilometrin päässä kuntakeskuksesta sijaitsevan pienen koulun säilyttämiselle en näe tässä taloustilanteessa perusteita, Savikuja sanoo.

Savikuja kaipaa päättäjiltä vastuunkantoa

Vaan mitä Savikuja tuumaa lakkauttamisen läpimenomahdollisuuksista?

– Kuntapolitiikassa on aina vaikeuksia löytää yksimielisyyttä, kun kaikilla on omat sidosryhmänsä ja äänestäjäkuntansa. Mutta on vastuullista kuntapolitiikka tehdä sellaisia päätöksiä, joilla kuntataloutta parannetaan. Ei voida lähteä elämään laput silmillä välittämättä seurauksista, joita syntyy, jos taloutta ei saada tasapainoon.

Keminmaa suunnittelee selvittävänsä lakkauttamisesta saatavat säästöt uudelleen. Selvityksen perusteella voidaan tehdä esitys joko koulun lakkauttamisesta tai toiminnan jatkamisesta.

Koulun tilanteesta järjestetään tiedotustilaisuus liedakkalalaisille syyskuussa.