Venäläinen katutaide tuo kirmaavat kauriit Taidetehtaalle

Porvoon Taidetehtaan julkisivuihin on viime yönä ryhdytty maalaamaan venäläistä katutaidetta. Teos on ensimmäinen Porvoonjoen länsirannan taidehankinnoista.

Kotimaa
Kaksi nuorta miestä katutaideteoksen edessä
Venäläistaiteilijat Kreemos (vas) ja Kislow aloittivat työt Porvoon Taidetehtaalla eilen.Yle

Venäläiset katutaiteilijat Kislow ja Kreemos aloittivat vajaan kahden viikon urakan viime yönä. Valonheitinten valossa he piirsivät surumielisten kauriitten ääriviivat ja mietelauseensa Taidetehtaan ulkoseiniin.

– Minun taiteilijanimeni tulee lapsuudenaikaisesta lempinimestäni, joka tarkoittaa hapanta. Kauriit eivät ole happamia vaan surumielisiä ja minusta surumieliset kauriit sopivat hyvin Porvooseen, kertoo Kislow eli Aleksei Kanunnikov.

Krimiltä kotoisin olevan Kislowin taiteessa esiintyy usein eläinhahmoja ja unenomaisia kuvia. Hän pyrkii kytkemään ihmiskasvoiset, jopa romanttiset eläinhahmot paikalliseen kulttuuriin.

Today's impressions inspire tomorrow

Kreemos

Moskovalaisen Kreemoksen eli Roman Salomatinin katutaide on lähempänä perinteisiä graffiteja. Hänen viestinsä heijastaa rakennuksen sisäisen kulttuuritarjonnan Taidetehtaan julkisivuun.

– Tällä kertaa meillä on ollut paljon aikaa suunnitella ja tehdä tätä taidetta. Tämä poikkeaa aika tavalla työtavoistamme Venäjällä, jossa katutaiteen suosio on kasvanut ja esimerkiksi Moskovassa vietetään isoja katutaidefestivaaleja, selvittävät Kislow ja Kreemos.

Kauris ei ole muslimi

Taidetehtaan katutaideprojekti on Porvoon kaupungin ja Pietarin Street Art museon yhteistyötä. Pietarilaisten avustuksella löytyi myös teoksen tekijät.

Kislow ja Kreemos ovat nuoria katutaiteilijoita, joilla molemmilla on tausta muualla. Kislow on elektroniikka-alan insinööri ja Kreemos on opiskellut teollista muotoilua. Yhdessä he tekevät taidetta ensi kerran.

– On hyvä, että taiteesta keskustellaan, mutta eivät nämä olennot todellakaan ole mustaan kietoutuneita musliminaisia, kuten Porvoossa on epäilty. He ovat Taidetehtaan hahmoja, tanssijoita, laulajia ja muita artisteja, jotka ovat siirtyneet sisältä ulos juoksemaan kauriin hahmoissa, kertoo Porvoon kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Taidetehtaan katutaide on ensimmäinen Porvoonjoen länsirannan taidehankkeista. 37 000 euron arvoisen työn maksavat yhdessä rakennusliike YIT ja Taiteen edistämiskeskus.