Ihmisten siruttamisajatus järkytti asiantuntijaa: ”Valvonta loisi enemmän uhkia kuin hyötyjä”

Tietoyhteiskunnan asiantuntija Jyrki Kasvi uskoo, että yhteiskunnassa ei olisi enää mitään turvaamisen arvoista, jos ihmisten kaikkia tekemisiä valvottaisiin. Hän pitää julkisuudessa esitettyä ajatusta suomalaisten liikkeiden seuraamisesta sirun avulla ajattelemattomana.

Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Vihreiden kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi on järkyttynyt ajatuksesta, jonka mukaan Kela-maksujen seurannassa voitaisiin käyttää ihmisten siru- tai satelliittiseurantaa. Perussuomalaisten raumalaispoliitikko Pasi Mäenrannan esittämän ajatuksen toteuttaminen tuhoaisi Kasvin mukaan ihmisten yksityisyyden.

– Paljon puhutaan siitä, että ihmisiä pitäisi valvoa enemmän turvallisuuden nimissä. Siinä käy kuitenkin helposti niin, että sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ihmisten kaikkea tekemistä valvotaan, ei ole enää mitään turvaamisen arvoista, Kasvi toteaa.

"Valvottavat toisen luokan kansalaisia"

Jyrki Kasvin mukaan totalitaariset yhteiskunnat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että valvonta muuttuu suuremmaksi uhaksi ihmisten hyvinvoinnille kuin mahdolliset turvallisuusriskit. Hänen mukaansa ihmisten on parempi elää paikassa, jossa heidän vapauttaan arvostetaan.

– Sirujen tai rannekkeiden käyttöä voisi verrata vankien nilkkarenkaisiin. Pitäisikö kaikkia valvoa yhteiskunnassa kuin vankeja tai tehdä sosiaalituen saajista toisen luokan kansalaisia? Tämä ajatus on ristiriidassa yhteiskunnan perusarvojen ja ihmiskuvan kanssa, Kasvi sanoo.

Luottamus on ansaittava

Jyrki Kasvi uskoo, että paine ihmisten valvomisesta on kasvanut. Hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa kannata laajamittaista lisävalvontaa.

– Viranomaisten luottamukseen on tullut lommoja, kun esimerkiksi poliisin rekisterin käytössä on paljastunut väärinkäytöksiä. Viranomaisten on ansaittava luottamus takaisin. En todellakaan antaisi uusia valtuuksia ennen kuin vanhat sotkut on selvitetty.

Kasvi uskoo, että Kela-maksuja voi tarkkailla myös vähemmän radikaaleilla ratkaisuilla.

– Jos jonkun mukana valuu Kela-tukea ulkomaille, niin kärpäsestä on nyt mielestäni tehty härkänen. Mieluummin päästän yhden kymmenestä vahingossa karkuun kuin luon aukottoman järjestelmän, jossa kukaan ei ole enää oman elämänsä herra.