Venäjä vaikeuttaa Pietarissa asuvien suomalaisten viisumien uusimista

Venäjällä pysyvästi asuvien ulkomaalaisten on jatkossa entistä vaikeampi uusia maassa oleskeluun vaadittavaa viisumia. Uuden määräyksen mukaan esimerkiksi Pietarissa asuvan suomalaisen on uusittava passi Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Aiemmin passin on voinut käydä uusimassa myös Suomessa.

Ulkomaat
Allegro-juna laiturissa.
Yle

Jos passi on uusittu Suomessa, viisumia ei voi enää jatkaa suoraan Venäjällä. Tuolloin ulkomaalaisella käytännössä ainoa vaihtoehto on palata kotimaahansa ja anoa uutta maahantuloviisumia Venäjälle.

Uusi käytäntö vaikeuttaa tuntuvasti ulkomaalaisten työskentelyä Venäjällä, sillä maahantuloviisumin saaminen voi kestää jopa kuukausia.

Venäjän maahanmuuttoviranomaisen FMS:n määräys on astunut voimaan jo vuonna 2014, mutta Pietarin pääkonsulaatin mukaan sitä on alettu soveltaa maassa asuviin suomalaisiin vasta tänä keväänä.

– Meillä on tiedossa tapauksia, joissa Suomesta uuden passin hakeneella suomalaisella on ollut vaikeuksia pidentää Venäjän-viisumia, sanoo konsuli Virpi Hanhikoski Suomen Pietarin pääkonsulaatista.

Venäjällä pysyvästi asuva suomalainen voi hakea uutta passia Suomen Moskovan suurlähetystössä, Pietarin pääkonsulaatissa tai sen toimipisteissä Murmanskissa tai Petroskoissa.

Suomen Pietarin pääkonsulaatti myöntää vuosittain noin 140 passia suomalaisille. Luvussa ovat mukana myös väliaikaiset passit, joita myönnetään pysyvän passin hukanneille matkailijoille.

Muutos ei koske Suomessa haettuja Venäjän viisumeita.