Hyppää sisältöön

Tyttärensä Utøyan massamurhissa menettänyt äiti: "Breivik ei ole minulle mitään"

Utøyan saari hiljeni neljäksi vuodeksi Andreas Breivikin terrori-iskun jälkeen. Nyt nuorisoleiri kuitenkin avattiin ensimmäistä kertaa murhenäytelmän jälkeen.

Lisbeth Royneland menetti tyttärensä neljä vuotta sitten. Kuva: Yle

Kristian Lundof oli Utøyalla neljä vuotta sitten, kun veriset terrori-iskut tapahtuivat. Iskut kohdistuivat Norjan työväenpuoluetta,  sen ajamaa monikulttuurisuutta ja demokratiaa kohtaan. Viime torstaina se otettiin takaisin avaamalla ensimmäinen kesäleiri iskujen jälkeen.

– Aluksi tuntui oudolta olla täällä kesäleirillä. Se nostattaa tunteita pintaan ja kaipauksen niitä ihmisiä kohtaan, joiden pitäisi olla täällä. Jotka eivät koskaan selvinneet saarelta 2011. Samaan aikaan tuntuu todella hyvältä olla täällä, Lundof iloitsee.

Kristian Lundof. Kuva: Yle

Lisbeth Royneland menetti vanhimman tyttärensä Utøyalla. Breivik ampui hänet. Tytär oli siellä ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Royneland osallistui ensimmäisen kesäleirin avajaisiin torstaina.

– Minulle on todella tärkeää, että nuoret palaavat saarelle. Toivoisin, että tyttärenikin voisi olla mukana, Royneland sanoo odottaessaan Utoyalle lähtevää lauttaa.

Viha olisi liian helppo ratkaisu

Lundof ja Royneland toteavat Breivikistä, ettei tämä merkitse heille mitään. Olisi liian helppoa vihata häntä.

– Aluksi vihasin häntä, mutta ymmärsin nopeasti, että sillä tuhoan vain itseni ja perheeni. Hän ei ole minulle mitään, Royneland toteaa rauhallisesti.

Lundofilla ei ole Breivikiä kohtaan tunteita, mutta kylläkin hänen näkemyksiään kohtaan ja hänen tapaansa ilmaista ne.

– Aion käyttää kaiken mahdollisen ajan, että voimme taistella niitä vastaan. Haluan näyttää maailmalle, että se on väärä tie, jos olet eri mieltä jostakin.

”Useilta ryöstettiin viattomuus ja henki”

Utøyan avaaminen nuorille merkitsee sekä Roynelandille että Lundofille voittoa siitä, mitä Breivik yritti tuhota.

– On hyvä, että nuoret käyvät poliittisia keskusteluja ja miettivät, miten terrorismia ja äärioikeistoa vastaan voidaan taistella. He täyttävät sen aukon, mikä tyttäreni ja muiden iskuissa kuolleiden jälkeen jäi, Royneland toteaa.

Lundof näki useiden ystäviensä loukkaantuvan. Yksi heistä makasi hänen sylissään verisenä. Häntä oli ammuttu kolme kertaa. Oli ihme, että hän selvisi hengissä.

– Yritän kaikin tavoin selviytyä ja vahvistaa itseäni. Olemme tukeneet Norjan työväenpuolueen sisällä toisiamme ja puhuneet paljon. Jaamme yhteyden, joka on nyt verisempi kuin koskaan iskujen vuoksi.

Hän jatkaa, että on tärkeää jatkaa niiden asioiden vuoksi taistelemista, joita vastaan Breivik iski.

– Hän ryösti sinä päivänä monilta viattomuuden ja hengen. On tärkeää tajuta, että sekä äärioikeistolla että äärivasemmistolla on ääriajattelijoita. Jos emme kohtaa heitä sanoin, he saattavat tarttua aseisiin, Lundof varoittaa.

Ajankohtainen kakkonen vieraili leirillä. Lisää aiheesta illalla TV2:ssa klo 21.00 ja Yle Areenassa.

.
.