MH17-tutkijat ovat löytäneet BUK-ilmatorjuntaohjuksen mahdollisia osia

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa viime vuoden heinäkuussa. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

Ulkomaat
Työntekijä kantaai tuhotun malesialaiskoneen palaa Grabovon kylässä Ukrainassa
Työntekijä siirsi tuhotun malesialaiskoneen palasia Grabovon kylässä Ukrainassa viime tiistaina.Alexander Ermochenko / EPA

Malesialaiskoneen alas ampumista Itä-Ukrainassa selvittävät tutkijat ovat tunnistaneet useita osia, jotka ovat mahdollisesti venäläisvalmisteisesta BUK-ilmatorjuntaohjuksesta. Tutkijat kertovat löydöistä yhteislausunnossa hollantilaisten syyttäjien ja Hollannin turvallisuuslautakunnan kanssa.

Osat on löydetty aiemmalla etsintämatkalla Itä-Ukrainaan, ja ne ovat kansainvälisten tutkijoiden ja Hollannin turvallisuuslautakunnan hallussa. Tutkijat korostavat, että osien löytymisen ja MH17:n alas ampumisen välille ei voi vetää suoraa syy-yhteyttä.

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa viime vuoden heinäkuussa. Itä-Ukrainassa käytiin silloin rajuja taisteluita Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten kapinallisten välillä. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

Yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN kertoi heinäkuun puolivälissä, että hollantilaistutkijoiden alustavan onnettomuusraportin mukaan todisteet viittaavat siihen, että Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat koneen alas BUK-ilmatorjuntaohjuksella.

Hollanti johtaa kansainvälistä tutkimusta onnettomuuden syistä. Se on myös vastuussa rikossyytteiden nostamisesta niitä vastaan, jotka ovat vastuussa onnettomuudesta. Tutkimukseen osallistuvat Hollannin lisäksi Belgia, Ukraina, Malesia ja Australia.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset